• b7.jpg
  • b8.jpg
  • b9.jpg
  • b10.jpg
  • b4.jpg
  • b13.jpg
  • b12.jpg
  • b5.jpg
  • b6.jpg
  • b3.jpg
  • b11.jpg
Home

Unde sunt acvilele tinere ?

Módosítás dátuma: 2012. május 23. szerda, 15:48 Írta: Administrator 2012. május 23. szerda, 15:44

AddThis Social Bookmark Button

There are no translations available.

Așa cum a fost menţionat și în articolele precedente, păsările tinere în primii doi-trei ani de viață, până când ajung la maturitatea sexuală, de regulă nu se întorc în zonele unde s-au născut (http://www.pomarina.ro/RO/blog-migraie/141-nouti-din-migraia-de-primvar). Cu toate acestea, unele dintre păsări nu râmân în cartierele de iernare din sud-estul Africii ci pornesc primăvara spre nord, fără să ajungă însă în mod obligatoriu în zonele unde s-au născut.

 

Câștigătorii concursului de scenarii de benzi desenate

Módosítás dátuma: 2012. május 23. szerda, 09:08 Írta: Administrator 2012. május 23. szerda, 08:51

AddThis Social Bookmark Button

There are no translations available.

img_6068
img_6068 img_6068
Anul trecut în cadrul proiectului nostru a fost demarat un serial de benzi desenate, cu scop educativ, postat pe site-ul proiectului. De-a lungul celor cinci episoade de până acum au putut fi urmărite lunar aventurile celor două personaje principale, acvilele Generalu’ și Piciu’, în timpul migrației de toamnă către Africa, în perioada de iernare pe teritoriul Africii și pe drumul de întoarcere către casă în migrația de primăvară. Urmează să ilustrăm perioada în care acvilele țipătoare mici se vor afla pe teritoriul țării noastre, între lunile aprilie și septembrie. Scopul acestui serial de benzi desenate este de a ilustra viața acvilelor țipătoare mici într-o manieră mai puțin academică și mult mai accesibilă publicului larg, în special copiilor și tinerilor.

 

Activități de pionierat pentru conservarea acvilei țipătoare mici

Módosítás dátuma: 2012. május 11. péntek, 07:32 Írta: Administrator 2012. május 11. péntek, 07:08

AddThis Social Bookmark Button

There are no translations available.

Izolarea stâlpilor de medie tensiune pentru protejarea păsărilor în centrul Transilvaniei

În cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” s-a început în anul 2011 implementarea unor noi activități concrete de conservare a speciei, printre care şi izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări.

Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor din Europa. La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania.

Anterior activității de izolare a stâlpilor a fost realizată o amplă acțiune de identificare a stâlpilor problemă. Activitatea de verificare a stâlpilor de medie tensiune şi identificarea acelora ce cauzează moartea prin electrocutare a speciilor de păsări, inclusiv acvila ţipătoare mică, este importantă pentru a asigura implementarea uneia dintre activitățile concrete de conservare din cadrul proiectului, și anume izolarea stâlpilor.

În cei doi ani de proiect, echipa proiectului a efectuat mai multe ieșiri în teren pentru verificarea rețelor de medie tensiune. În cele trei situri principale ale proiectului, situate în centrul Transilvaniei, în județele Sibiu, Brașov, Mureș şi Harghita, membrii celor trei parteneri de proiect, alături de un număr de aproximativ 50 de voluntari au verificat 4835 de stâlpi, însumând 273 kilometri de linii electrice.

pasari electroc...
pasari electrocutate pasari electrocutate
Din studiu a reieşit, că cele mai afectate specii de păsări răpitoare sunt: şorecarul comun, vânturelul roşu, huhurezul mic, huhurezul mare, ciuful de pădure şi cucuveaua. Alte specii de păsări care cad victime electrocutării pe stâlpii de medie tensiune sunt: barza albă, coţofana, cioara grivă, gaiţa, corbul etc. La data verificării liniilor au fost identificate 554 de păsări electrocutate, victime ale stâlpilor ucigași. (vezi foto 1).

Foto 1. Cadavre de păsări adunate de echipa de proiect după munca de teren

 

În luna Mai sărbătorim 20 de ani de Program LIFE!

Módosítás dátuma: 2012. május 09. szerda, 07:48 Írta: Administrator 2012. május 09. szerda, 07:40

AddThis Social Bookmark Button

There are no translations available.

Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existență pe data de 21 Mai 2012. Regulamentul LIFE a intrat în vigoare pe 21 Mai 1992, acesta reprezentând suportul legal pentru lansarea Programului LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Pentru a marca această ocazie de bun augur, mai mult de 300 de evenimente de celebrare a 20 de ani de Program LIFE vor avea loc pe durata lunii mai. Evenimentele vor fi organizate de către proiectele LIFE prezente sau încheiate. Evenimentele de diseminare (inovativă și distractivă) variază de la ”Tabere LIFE de Paște pentru Copii” în Spania, un ”Târg Regional de Flori” în Grecia, un ”Concert de broaște sub clar de lună” în Germania, până la ieșiri în teren cu copii pentru observarea păsărilor în diverse arii speciale pentru protecție avifaunistică din România.

 

Au sosit 4 dintre cele 5 acvile adulte monitorizate cu ajutorul transmițătoarelor satelitare

Módosítás dátuma: 2012. április 24. kedd, 08:23 Írta: Administrator 2012. április 24. kedd, 08:20

AddThis Social Bookmark Button

There are no translations available.

Patru dintre cele cinci acvile, monitorizate cu ajutorul transmițătoarelor satelitare în cadrul proiectului LIFE, au ajuns cu bine în zonele de cuibărit din cele trei situri Natura 2000 principale ale proiectului.

Primul sosit a fost Narcis, care pe data de 3 aprilie a ajuns în zona de cuibărit din SPA Piemontul Făgăraș. El a fost urmat la aproximativ o săptămână distanță de Benjamin , care la data de 9 aprilie, s-a întors la cuibul său din SPA Podișul Hârtibaciului. Bunget, al treilea sosit, în data de 10 aprilie, cuibărește în SPA Piemontul Făgăraș iar Darázs, ultimul ajuns în țară, pe 11 aprilie, a fost echipat cu transmițător în anul 2011 în SPA Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului.

 

8. oldal / 19

«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting