• b12.jpg
  • b6.jpg
  • b5.jpg
  • b13.jpg
  • b9.jpg
  • b10.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b3.jpg
  • b7.jpg
  • b8.jpg
Home

LIFE08 NAT/RO/000501-Conservarea acvilei țipătoare mici în România

Acvilă ucisă de superstiţii

Ultima actualizare în Miercuri, 02 Noiembrie 2011 11:07 Scris de Administrator Miercuri, 02 Noiembrie 2011 10:54

AddThis Social Bookmark Button

lisa1
lisa1 lisa1
”O acvilă considerată în superstiţiile locale ca fiind purtătoare de ghinion a fost ucisă şi arsă ieri (n.a. 18.10.2011) în Kawambwa (n.a localitate aflată în nordul Zambiei în apropiere de granița cu Republica Democrată Congo), fără să poată să îşi ia zborul pentru a se salva.

Într-un incident considerat a fi bizar, un grup de săteni din Mutoba, localitate aflată la 25 kilometri depărtare de Kawambwa, în cursul dimineţii de ieri au găsit ceea ce au considerat a fi o pasăre magică, într-un pâlc de arbuşti din apropiere (Godfrey Chikumbi, tumfweko.com)

Povestind pe site-ul de ştiri tumfweko.com despre chinul la care a fost supusă pasărea, căpetenia satului Mutoba a spus că pasărea a căzut dintr-un copac care a fost tăiat. El a povestit că, „atunci când pasărea a căzut şi-a pierdut puterile şi a devenit atât de slăbită încât nu a mai putut zbura, deoarece era decorată cu ornamente de diferite feluri”. Căpetenia a povestit despre ”creatura” decorată cu câte un inel metalic argintiu pe fiecare dintre picioare, cu inscripţii pe ele, spunând că pe inelul de pe piciorul drept erau inscripţionate literele ‘USA’ iar pe cel din stânga era scris numărul ‘1995’ (n.a. în realitate era vorba de inelul color cu inscripţia „SA” şi inelul metalic H 001395).

 

Migrația se apropie de final

Ultima actualizare în Luni, 10 Octombrie 2011 10:20 Scris de Administrator Luni, 10 Octombrie 2011 08:52

AddThis Social Bookmark Button

bonuszkep
bonuszkep bonuszkep

Toate cele 15 păsări echipate cu transmițătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” au pornit în migrația de toamnă, către zonele cu hrană abundentă din sudul Africii. (Notă: Cele 15 acvile sunt descrise la butonul păsări cu transmițător).

Primele păsări care au decolat în drumul către Africa au fost doi pui, Lisa și Negură, capturați în situl Natura 2000 SPA Piemontul Făgăraș, de o echipă mixtă format din membrii ai Societății Ornitologice Române (SOR), Asociației Grupul Milvus, și ai Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM Sibiu), pentru a li se monta transmițătoare satelitare. Au fost urmați apoi de cel de-al treilea pui, Gură de Aur, și de cei doi adulți, Narcis și Bunget, prinși în zona localităților Vad și respectiv Dejani, din județul Brașov. Fiind primele păsări plecate în migrație sunt și cele care au ajuns cel mai departe, fiind localizate cu ajutorul transmițătoarelor satelitare în zona Africii Centrale. Ca într-o cursă contra-cronometru cei trei pui, Lisa, Negură și Gură de Aur, după un parcurs de peste 5000 de kilometri, zboară aproape umăr la umăr, aflându-se în prezent pe teritoriul Etiopiei (Lisa) respectiv Sudanului de Sud (Negură și Gură de Aur). Gură de Aur urmează destul de asemănător drumul parcurs de un alt pui în 2010, Beni, care a uimit pe toată lumea reușind să treacă pe deasupra Saharei într-un timp record, și să parcurgă cea mai lungă distanță dintre toate acvilele monitorizate, până în sudul Africii, de peste 13.000 kilometri. Cele 3 păsări tinere sunt urmate îndeaproape de adulții Narcis și Bunget, aflați pe teritoriul Sudanului respectiv a Egiptului.

 

Studiul migrației de toamnă a păsărilor răpitoare desfășurat în Dobrogea

Ultima actualizare în Luni, 10 Octombrie 2011 10:46 Scris de Administrator Luni, 10 Octombrie 2011 09:02

AddThis Social Bookmark Button

migratie
migratie migratie
Studiul migraţiei păsărilor răpitoare a constituit mereu una dintre activităţile principale ale Asociației Grupul Milvus. În cursul anilor trecuţi asociația a organizat mai multe tabere, a căror scop principal a fost identificarea perioadelor de migraţie a diferitelor specii de păsări răpitoare. Dintre toate, taberele organizate în Munţii Măcin în perioada 2002-2007 (link) au fost cele mai importante din acest punct de vedere. Anul trecut membrii Grupului Milvus și-au propus un obiectiv nou, şi anume identificarea rutelor de migraţie ale păsărilor răpitoare care traversează Dobrogea. Aceste noi informaţii vor servi pentru a înţelege posibilele efecte negative generate de parcurile eoliene existente şi planificate asupra păsărilor răpitoare aflate în migraţie.

În primul an studiul a acoperit doar Dobrogea de Nord, anul acesta fiind vizată partea de sud a regiunii. Observaţiile s-au desfăşurat simultan în 13 locaţii diferite, iar perioada studiului a fost aleasă din nou pentru a se suprapune cu principala etapă a migraţiei acvilei ţipătoare mici, una dintre speciile cheie în ceea ce priveşte activităţile Grupului Milvus dedicate conservării păsărilor răpitoare.

 

 

Migrația continuă

Ultima actualizare în Joi, 13 Octombrie 2011 08:30 Scris de Administrator Miercuri, 14 Septembrie 2011 08:49

AddThis Social Bookmark Button

fly
fly fly
În data de 9.09.2011 a "decolat" o a doua acvilă țipătoare mică din cele 13 păsări pe care în anul 2011 s-au montat transmițătoare satelitare pentru urmărirea lor în migrația către Africa. Cea de-a doua acvilă care a pornit în lungul drum către Africa este un pui numit Lisa (), pentru că a văzut lumina zilei lângă localitatea cu acelasi nume din situl Natura 2000 Piemontul Făgăraș.

 

A început migrația acvilelor țipătoare mici - 2011

Ultima actualizare în Miercuri, 14 Septembrie 2011 08:59 Scris de Administrator Marţi, 13 Septembrie 2011 10:40

AddThis Social Bookmark Button

În cadrul proiectului LIFE08 NAT/RO/000501 ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, o echipă mixtă format din membrii ai Grupului Milvus, SOR și ARPM Sibiu a prins în luna iulie 2011 și a echipat cu transmițătoare satelitare cu GPS 8 juvenili și 5 adulți de acvilă. Păsările au fost prinse în cele trei situri Natura 2000 principale ale proiectului: 5 acvile în SPA Dealurile Târnavelor - Valea Nirajului (2 adulți și 3 juvenili), 5 păsări în SPA Piemontul Fagarași (2 adulți și 3 juvenili) și 3 păsări în Podișul Hârtibaciului (1 adult și 2 juvenili).

 

Pagina 13 din 19

«ÎnceputAnterior111213141516171819UrmătorSfârşit»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting