• b11.jpg
  • b9.jpg
  • b4.jpg
  • b12.jpg
  • b3.jpg
  • b6.jpg
  • b10.jpg
  • b13.jpg
  • b7.jpg
  • b8.jpg
  • b5.jpg
Home > Acasă > Comunicate > Comunicate > Activități de pionierat pentru conservarea acvilei țipătoare mici

Activități de pionierat pentru conservarea acvilei țipătoare mici

AddThis Social Bookmark Button

În cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, ai cărui beneficiari sunt Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu alături de partenerii Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română (SOR), a început în anul 2011 implementarea activităților concrete de conservare a speciei, printre care si izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări. Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică. La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania, zeci de mii de păsări cazând victime stâlpilor de medie tensiune.

 

În cadrul proiectului LIFE au fost izolați primii 80 de stâlpi de medie tensiune, în zonele Sărata, Porumbacu de Sus – Porumbacu de Jos, Avrig - Mârșa din Piemontul Făgăraș, începând cu 20 iunie 2011. În prezent, activitatea de izolare se desfășoară în Podișul Hârtibaciului și va continua în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Până la finalul anului 2011 vor fi izolați 1500 de stâlpi de medie tensiune în toate cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Lucrările se realizează de către o firmă specializată contractată pentru acest scop de Agentia Regională de Protecția Mediului Sibiu.

 

De remarcat este efortul voluntarilor care au lucrat timp de câteva luni în teren alături de echipa de proiect pentru a identifica stâlpii problemă, care au provocat electrocutarea a zeci de păsări, din cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Echipelor SOR și Milvus li s-au alăturat 31 de voluntari care împreună au verificat peste 3400 de stâlpi. Pe baza datelor colectate de ei, au putut fi identificate speciile de păsări afectate de electrocutare și stabilite prioritățile pentru lucrările de izolare a liniilor electrice.

Activitatea de izolare a stâlpilor de medie tensiune, care se realizează în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, are caracter de pionierat în centrul Transilvaniei. Cu excepţia unui proiect pilot al Asociaţiei Grupul Milvus, care a izolat în trecut câţiva stâlpi de medie tensiune, în zona Dumbrăvioara, astfel de acţiuni nu au mai fost întreprinse până în prezent în această zonă.

Importanța acțiunii de izolare a stâlpilor periculoși pentru păsări este cu atât mai mare cu cât la conferința cu tema “Liniile electrice și mortalitatea păsărilor în Europa” desfășurată la Budapesta în luna aprilie 2011, la care a participat și echipa proiectului LIFE, a fost elaborat un document cu titlul “Declarația de la Budapesta pentru prevenirea electrocutării păsărilor”. Acest document a fost trimis Comisiei Europene pentru a sta la baza unei viitoare Directive a Uniunii Europene care va obliga companiile de electricitate din statele membre să construiască linii electrice sigure pentru păsări și să înceapă izolarea rețelelor electrice existente. Din acest punct de vedere, proiectul LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” vine în întâmpinarea acestui demers European important pentru protejarea păsărilor în special și conservarea naturii în general.

Pe lângă izolarea stâlpilor de medie tensiune, alte măsuri practice de conservare ce au început să fie implementate în cadrul proiectului LIFE sunt: managementul adecvat al pajiștilor, prevenirea deranjului specie în perioada de cuibărit, stabilizarea cuiburilor naturale deteriorate, montarea de cuiburi artificiale, restricționarea accesului pe drumurile forestiere în perioada de cuibărit a acvilelor prin montarea de bariere. Toate aceste activități se desfășoară în cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului aflate în zona de centru a Transilvaniei: Piemontul Făgăraș, Podișul Hârtibaciului și Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul LIFE+ “Natură și Biodiversitate” al Comisiei Europene, iar cea mai mare parte a co-finanțării este asigurată de Ministerul Mediului și Pădurilor.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactați ofițerul de comunicare la proiectului la telefon 0735.514.580 sau pe e-mail la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Informații suplimentare puteți găsi pe pagina de internet a proiectului www.pomarina.ro

Comentarii  

 
0 #1 daniel 18-08-2011 08:43
Felicitari pentru munca depusa pentru conservarea acestei rapitoare. Vara vin des in zona piemontana Bradu-Cartisoara si am avut de mai multe ori ocazia sa observ aceasta pasare in toata aceasta zona.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting