• b10.jpg
  • b7.jpg
  • b3.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b6.jpg
  • b9.jpg
  • b8.jpg
  • b12.jpg
  • b13.jpg
  • b5.jpg
Home > Blog migrație > A început migraţia de primăvară a acvilelor ţipătoare mici

A început migraţia de primăvară a acvilelor ţipătoare mici

AddThis Social Bookmark Button

erika
erika erika
După ce şi-a petrecut iarna în zona de sud-est a Africii, în data de 16 februarie 2012, la ora 7, Erika, un pui femelă de acvilă ţipătoare mică, a pornit în migraţia de primăvară spre nord (vezi hartă). Cartierul de iernare al păsării s-a întins pe teritoriul a trei ţări şi anume Zimbabwe, Botswana şi Africa de Sud pe o suprafaţă de aproximativ 625 km x 455 km. Între 16-22 februarie 2012 Erika a pracurs 1249 km. Din datele primite pe data de 22.02 am aflat, că Erika se află pe teritoriul Zambiei, în zona rezervaţiei naturale Ishiba Ng’andu, în traducere ”Lacul Crocodilului Regal” (mai multe detalii la http://www.zambiatourism.com/travel/places/shiwang.htm).

Erika este un pui de anul trecut care a fost ales de către membrii Grupului Milvus pentru a-i monta un transmiţător satelitar. Puiul a eclozat într-un cuib de lângă localitatea Cinta, din judeţul Mureş, aflată în situl Natura 2000 pentru protecţia păsărilor Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului.

După drumul de peste 15.000 de kilometri parcurşi de către Erika din mijlocul Transilvaniei până în sudul Africii, acum, după perioada de iernare porneşte pentru prima oară către nord. Ca o curiozitate, între 21 septemberie 2011 şi 18 februarie 2012 această pasăre a parcurs o distanţă de 17.361 km. Aceste date au fost culese cu ajutorul transmiţătorului satelitar montat pe pasăre.

Din datele cunoscute anterior şi cele culese în cadrul proiectului nostru cu ajutorul transmiţătoarelor se ştie, că păsările tinere nu se întorc în zonele unde s-au născut timp de aproximativ trei ani, până când ajung la maturitatea sexuală. Béni, puiul născut în anul 2010 în Podişul Hârtibaciului şi-a petrecut prima vară din viaţa lui (2011) în Turcia.

Deşi nu ne aşteptăm să o reîntâlnim pe Erika anul acesta în România, sperăm ca pasărea să supravieţuiască şi să revină în ţară peste doi-trei ani, să ocupe un teritoriu, să formeze un cuplu şi să se reproducă. Temerile noastre sunt legate de rata scăzută de supravieţuire a acvilelor tinere în perioada în care nu se află pe teritoriul de cuibărit. Foarte multe păsări mor în timpul migraţiei şi în perioada cât se află pe teritoriul Africii, atât din cauze naturale (de ex. puii au tendinţa să devieze în Peninsula Sinai spre direcţia sud şi să nu mai găsească calea de migraţie peste Canalul Suez) cât şi din cauze legate de factorul uman (de ex. vânătoare, coliziunea cu centrale eoliene şi chiar uciderea intenţionată a păsărilor din superstiţie, de către triburile locale).

Datele de mai sus ne-au fost furnizate de către domnul Kósa Ferenc, specialist în interpretarea datelor satelitare în cadrul proiectului LIFE.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting