• b5.jpg
  • b11.jpg
  • b13.jpg
  • b8.jpg
  • b7.jpg
  • b12.jpg
  • b10.jpg
  • b6.jpg
  • b4.jpg
  • b3.jpg
  • b9.jpg
Home > Blog migrație > Centralele eoliene un pericol pentru acvilele aflate în migraţie

Centralele eoliene un pericol pentru acvilele aflate în migraţie

AddThis Social Bookmark Button

Un factor negativ pentru acvilele țipătoare mici, nesemnalat în literatura de specialitate, îl reprezintă parcurile eoliene nou construite (2009-2010) în Pasul Belen (Turcia), locul pe unde sute de mii de păsări trec anual în migraţia lor de toamnă și primăvară.

Narcis a reușit, din fericire, să treacă cu bine de această zonă. Suntem îngrijorați însă în ceea ce privește celelalte acvile ce urmează să depășească acest obstacol, nou apărut într-o așa numită zonă ”gât de pâlnie”. Zonele denumite ”gât de pâlnie” reprezintă punctele importante de concentrare a păsărilor migratoare în timpul pasajului. Astfel de zone de concentrare sunt Dobrogea (România), Burgas (Bulgaria), Bosforul, Trecătoarea Belen (Turcia), Libanul, Israel, Suezul şi Borcka/Arhavi (Caucaz, Turcia).

Acest parc eolian nou construit în zona Pasului Belen va reprezenta o nouă amenințare la adresa acvilelor țipătoare mici (şi nu numai), alături de cele deja identificate de noi anterior. Știm că foarte multe păsări mor în timpul migraţiei şi în perioada cât se află pe teritoriul Africii, atât din cauze naturale (de ex. puii au tendinţa să devieze în Peninsula Sinai spre direcţia sud şi să nu mai găsească calea de migraţie peste Canalul Suez) cât şi din cauze legate de factorul uman (de ex. vânătoare sau chiaruciderea intenţionată a păsărilor din superstiţie, de către triburile locale din Africa).

Și în România au fost construite astfel de parcuri eoliene în zona Dobrogei, considerată de asemenea un important ”gât de pâlnie” pentru păsările care migrează către nordul Europei. Sutele de centrale eoliene construite în prezent în această zonă (în viitor se preconizează că vor fi mii astfel de instalații în Dobrogea) afectează și populația de acvilă țipătoare mică ce cuibărește în situl Natura 2000 Pădurea Babadag. Acvilele din acea zonă se hrănesc pe terenurile agricole din apropierea pădurii acolo unde sunt amplasate centrale eoliene, riscul impactului cu palele acestor instalații fiind foarte mare.

Fotografiile de mai jos sunt făcute de către Kósa Ferenc, specialist în interpretarea datelor satelitare în cadrul proiectului LIFE, în perioada 29 martie 2011-31 martie 2011 în Pasul Belen din Turcia.

 

Fig. 1 Pasul Belen – parc eolian; mii de berze și păsări răpitoare trec pe aici anual în drumul lor spre Africa sau Europa (foto: Kósa Ferenc)


 

Fig. 2 Pasul Belen – o parte din parcul eolian nou construit în 2010-2011 (foto: Kósa Ferenc)

 

Comentarii  

 
0 #1 Marius 10-04-2012 19:21
Parcurile eoliene sunt un pericol pentru toate speciile de pasari, nu doar pentru aceasta. In timpul functionarii (viteza a vantului mare) fac ravagii eolinele. Cadavrele se pot vedea la picioarele "morilor de vant moderne"
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting