• b4.jpg
  • b11.jpg
  • b3.jpg
  • b8.jpg
  • b6.jpg
  • b5.jpg
  • b9.jpg
  • b7.jpg
  • b10.jpg
  • b13.jpg
  • b12.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > A fost doborât copacul cu cuibul acvilei țipătoare mici

A fost doborât copacul cu cuibul acvilei țipătoare mici

AddThis Social Bookmark Button

cuib1
cuib1 cuib1
Din 2011 se pot urmări prin satelit mișcările unei acvile țipătoare mici, masculul adult Jobbágy, cu ajutorul unui transmițător satelitar care a fost montat pe spatele păsării de către ornitologii din Grupul Milvus în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici din România”. Momentan pasărea se află lângă Congo, grăbindu-se să se întoarcă la cuibul ei din Valea Nirajului unde a cuibărit cu succes în anii precedenți, însă Jobbágy va găsi doar un copac tăiat în locul gorunului cu cuib.

În data de 22 martie 2011, membrii Asociaţiei „Grupul Milvus” au efectuat observaţii în scopul evaluării stării cuiburilor de acvilă ţipătoare mică. Cuibul din Valea este cunoscut și monitorizat încă din 1999, de data aceasta însă, ei au găsit doar arbori tăiați și cuibul distrus lângă câteva pene de acvilă rămase acolo de anul trecut. „Nici unul dintre aceşti arbori nu era marcat, deci în consecinţă au fost tăiaţi ilegal. Când am ajuns acolo partea de jos a trunchiului deja fusese transportată de la faţa locului. În ziua următoare ne-am întors la fața locului, însă nu am găsit pe nimeni acolo” a declarat Daróczi J. Szilárd, membru al Grupului Milvus.

cuib2
cuib2 cuib2
Populația acvilei țipătoare mici este în declin pe plan global, iar un procentaj de 22 din populație cuibărește pe teritoriul României. Proiectul (www. pomarina.ro)  implementat de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu  și Societatea Ornitologică Română are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime pentru conservarea acvilei țipătoare mici.

„Acvilele sunt amenințate în continuu pe timpul migrației de toamnă și primăvară, pe teritoriul de iernare, iar distrugerea doar a unui cuib poate să aibă consecințe grave asupra populației acestei specii. Administratorii ariilor de importanță avifaunistică Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului au anunțat regia pădurilor, poliția, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare. Sperăm că făptașul va fi tras la răspundere, astfel protejarea habitatelor acvilelor țipătoare mici va primi mai multă atenție de acum încolo”, a adăugat Daróczi J. Szilárd.

Comentarii  

 
0 #1 Gina Lungu 16-05-2012 18:14
:sad: Oare nu se mai termina odata cu defriserile padurilor ?Ar trebui aspru pedepsiti cei ce taie copaci ,iar cei ce vor sa se imbogateasca de pe urma padurilor nu se gandesc ca copiii si nepotii lor vor trai fara pic de padure caci la pasari nici prin cap nu le trece si nu le pasa ca vor pieri toate pe rand daca vor distruge natura care este a tuturor inclusiv a pasarilor si animalelor.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting