• b13.jpg
  • b3.jpg
  • b12.jpg
  • b5.jpg
  • b8.jpg
  • b9.jpg
  • b10.jpg
  • b7.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b6.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > Montarea plăcuţelor de avertizare în zona cuiburilor din Podişul Hârtibaciului

Montarea plăcuţelor de avertizare în zona cuiburilor din Podişul Hârtibaciului

AddThis Social Bookmark Button

resize of p1070...
resize of p1070325 resize of p1070325
Pe 11 şi 12 aprilie echipa Milvus formată din Robert Zeitz (Bobi) şi István Komáromi (Koma) cărora li s-a alăturat Tibor Sos (Tibi), membru al echipei LIFE din cadrul ARPM Sibiu, au ieşit în teren pentru montarea plăcuţelor de avertizare în zona cuiburilor de acvilă ţipătoare mică identificate anterior. Astfel sunt delimitate aşa numitele zone tampon pentru limitarea deranjului păsărilor în perioada de cuibărit, în special din cauza exploatărilor silvice.

Zonele tampon au un diametru de aproximativ 300 de metri în jurul cuibului şi sunt semnalate prin plăcuţe care avertizează restricţionarea accesului în zonă. În interiorul zonelor tampon mai sunt delimitate suplimentar cercuri de aproximativ 100 de metri în diametru cu scopul de a interzice exploatarea lemnului chiar şi în afara sezonului de cuibărit. Toate aceste măsuri sunt luate deoarece acvila ţipătoare mică este o specie foarte sensibilă la deranjul provocat de activităţile umane în timpul cuibăritului. Unul dintre motivele frecvente pentru nereuşita cuibăritului este deranjul cauzat în special de exploatările forestiere.

resize of p1070...
resize of p1070363 resize of p1070363
Pe 11 aprilie echipa iniţial formată din Koma şi Tibi au pornit spre cuibul lui Arthur, din Podişul Hârtibaciului, ocazie cu care a fost observată o pereche de A. pomarina ce stătea pe un copac lângă drumul de pământ din teritoriul lui Arthur. Koma a identificat un inel, fapt ce a fost confirmat mai târziu şi de o poză, care certificau că pasărea observată era chiar Arthur. Ajunşi lângă cuibul lui Arthur, restaurat anul trecut de echipa Milvus, cei doi au instalat plăcuţele de avertizare (buffere) în jurul cuibului. Buffere au fost instalate şi în jurul cuibului artificial construit anul trecut de Bobi, în apropierea celui natural al lui Arthur.

Echipa proiectului LIFE a verificat şi cuibul lui Cingar. Aici nu a fost observată din păcate nici o pasăre. Ba mai mult, bariera instalată anul trecut, cu scopul de a limita accesul în zona cuibului, a fost îndoită de nişte “binevoitori”. Şi aici au fost instalate placuţe de avertizare după care s-a pornit către cuibul lui Koves.

Un lucru interesant care a atras atenţia echipei proiectului LIFE a fost că în zona cuibului lui Koves, acvila omorâtă anul trecut în Africa (vezi http://www.pomarina.ro/RO/blog-migraie/127-o-alt-acvil-cu-transmitor-cade-victim-africii), a fost văzută deja o pereche de acvile în plină activitate nupţială. Membrii echipei au observat o acvilă stând în iarbă, care la apariţia lor a zburat lângă perechea ei care stătea pe un copăcel în apropiere (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4JBoZ7durqI). Au fost trase două concluzii: ori femela lui Koves are un nou pretendent (ceea ce ar însemna că s-a mişcat destul de repede) ori este vorba de o altă pereche care a ocupat teritoriul lui Koves. Se pare însă că noua pereche foloseşte un alt cuib şi nu pe cel al lui Koves. Pentru a nu deranja noua pereche au fost instalate plăcuţe de avertizare în zona vechiului cuib al lui Koves.

resize of p1070...
resize of p1070330 resize of p1070330
După ce echipei i s-a alăturat şi Bobi s-a pornit către cuibul lui Jakab. Aici au fost montate plăcuţe şi la vechiul cuib dar şi la posibilul nou cuib a lui Jakab. Din păcate nici aici nu a fost observată vreo acvilă.

Pe 12 aprilie au fost instalate noi plăcuţe de avertizare la perechea de la Brădeni, unde acvilele au ocupat două cuiburi apropiate (unul fiind folosit şi de mascul). Lângă Stejărişu au fost montate plăcuţe de avertizare la două cuiburi apropiate, unul având şanse mari să fie de A. pomarina, celălalt fiind de şorecar. Acesta din urmă poate fi folosit însă ca şi cuib alternativ de acvilă. Nu a fost văzută nici o acvilă ţipătoare mică în cele două locaţii verificate.

 

resize of p1070...
resize of p1070327 resize of p1070327
Ca rezultat al celor două zile de teren ale echipei proiectului LIFE au fost delimitate 10 zone tampon în 6 locaţii din Podişul Hârtibaciului astfel: 5 cuiburi de A. pomarina (Arthur, Cingar, Koves, Jakab, Bradeni); un cuib alternativ de pomarina (Brădeni); 2 cuiburi posibile de A. pomarina (Jakab si Stejărişu); un cuib artificial (Arthur); un cuib de şorecar (Stejărişu).

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting