• b10.jpg
  • b4.jpg
  • b3.jpg
  • b8.jpg
  • b11.jpg
  • b13.jpg
  • b12.jpg
  • b7.jpg
  • b6.jpg
  • b9.jpg
  • b5.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > Inelarea puilor de acvilă ţipătoare mică în Piemontul Făgăraș

Inelarea puilor de acvilă ţipătoare mică în Piemontul Făgăraș

AddThis Social Bookmark Button

2juv_2012
2juv_2012 2juv_2012
Acțiunea de inelare a puilor de acvilă țipătoare mică continuă în cadrul proiectului LIFE. Ea se desfășoară pe două fronturi: în Piemontul Făgăraș, acolo unde activează echipa SOR, iar celălalt, cuprinzând o arie mai mare, în Podișul Hârtibaciului și Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, unde membrii asociației Milvus urmăresc activitatea acvilelor din această zonă. Cu detalii despre inelarea puilor în SPA Podișul Hârtibaciului și SPA Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului vom reveni într-un articol ulterior.

Deși suprafața monitorizată de către membrii echipei SOR este mai restrânsă, cuprinzând teritoriul SPA Piemontul Făgăraș, condițiile din teren fac ca activitatea lor să fie foarte dificilă: pante abrupte, suprafața compactă de pădure, etc. Cu toate acestea echipa SOR a reușit la jumătatea lunii iulie să marcheze 4 pui de acvilă țipătoare mică în teritoriul cuprins între localitățile Vadu și Porumbacu. Activitatea de inelare a puilor a fost realizată de voluntarul SOR olandez Jan van Dierman alături de Mihai Cîmpean, ofițer de proiect din partea ARPM Sibiu.

dscn7658poi nar...
dscn7658poi narcis a9 dscn7658poi narcis a9
Primul pui inelat a fost în cuibul lui Narcis, una dintre acvilele dotate cu transmițătoare satelitare în Piemontul Făgăraş în anul 2011. Al doilea pui inelat a fost în cuibul identificat în pădurea de lângă localitatea Breaza. Urcușul la cuib a fost foarte dificil, panta fiind foarte mare, iar accesul la arborele cu cuib a fost foarte greu. Ascensiunea la cuib a fost de asemenea dificilă, fiind îngreunată de ramurile dese ale molidului în care se afla, la o înălțime de peste 25 de metri. La cuibul de la Lisa a fost găsit din nou un pui într-un stadiu foarte avansat de dezvoltare, care a uimit specialiștii la fel ca puiul inelat în 2011 în același cuib. De reținut că pe puiul din 2011 din acest cuib a fost montat și un transmițător satelitar pentru a fi urmărit drumul său spre Africa, însă el a murit în împrejurări tragice undeva pe teritoriul Zambiei (http://www.pomarina.ro/RO/blog-migraie/120-acvil-ucis-de-superstiii). Ultimul pui a fost inelat în cuibul aflat într-o pădure de lângă localitatea Porumbacu. Trei dintre puii inelați se aflau în cuiburi construite în conifere, doar într-un singur caz, cel al lui Narcis, cuibul fiind construit într-un stejar.

Inelarea puilor s-a făcut prin ascensiunea unui membru al echipei în copac, unde după asigurare s-a trecut la prinderea puiului, măsurarea lui, cântărire și la final montarea inelelor de identificare. Acțiunea s-a desfășurat fără ca puiul să fie luat din cuib și coborât la sol, astfel reducându-se mult nivelul de stres al puiului. Cu ocazia inelării puilor au fost măsurate greutatea lor, dimensiunile aripilor și ghearelor și s-a observat dacă existau urme de mâncare în cuib. Cele 4 cuiburi nu prezentau resturi de hrană și erau proaspăt tapetate cu frunze verzi (vezi foto).

dscn7689breaza
dscn7689breaza dscn7689breaza
Acțiunea În timpul acțiunii de inelare a puilor au fost și mici incidente care din fericire nu au avut urmări. Fiind destul de dezvoltați, nici unul dintre cei 4 pui nu s-a lăsat ușor prins. Ei s-au apărat lovind cu aripile, ciocul și ghearele pe cel care încerca să-i prindă. Fiind specialist cu experiență în astfel de situații, voluntarul Jan van Diermen a evitat să rănească pasărea în timpul acțiunii de inelare. În două dintre situații părinții puilor au sesizat că ceva se întâmplă la cuib și au încercat să-i îndepărteze pe intruși prin țipete și zboruri deasupra copacilor unde se aflau cuiburile.

Ce rol are inelarea puilor in proiect? Cu ajutorul inelelor de identificare am putut afla vești bune despre acvilele aflate în migrație, cum a fost cazul lui Beni despre care am aflat că este în viață după fotografiile cu inelul de plastic cu inscriptia C3 aflat pe piciorul stâng al păsării (http://www.pomarina.ro/RO/blog-migraie/128-veti-bune-din-partea-lui-beni-supravieuitorul). Nu la fel de bune au fost veștile primite după identificarea inelelor de pe picioarele Lisei, aflând astfel că ea a fost victima membrilor unui trib din Zambia care i-au dat foc după ce au omorât-o bestial cu lovituri de bețe, considerând-o făptură magică.

Scopul acțiunii de inelare a păsărilor salbatice este de a monitoriza populația acestora. Totodată astfel se pot primi informaţii cu privire la traseul pe care păsările îl parcurg de-a lungul vieții și se poate afla speranța lor de viață. În cazul inelării puilor putem primi şi informaţii legate de rata de ajungere la maturitate a acestora, respectiv în cazul adulţilor se pot afla detalii cu privire la prezenţa lor în teritoriile de cuibărit, migraţia acestora etc. Pentru decodarea informațiilor de pe inelele montate pe picioarele păsărilor, ornitologii din întreaga lume se află în contact permanent în efortul lor de a proteja şi a afla cât mai multe despre aceste făpturi minunate. Inelele montate pe picioarele păsărilor au coduri de culoare, litere şi cifre înscrise în baze de date comune accesibile ornitologilor în scopul identificării provenienţei acestora.

Comentarii  

 
0 #2 diermen jan van 28-08-2012 13:11
ceea ce un raport frumos de și ce o bună explicație a intențiilor
Citat
 
 
0 #1 Florin 16-08-2012 14:23
Chiar, mai stiti ceva de Beni ?
O fi scapat cu viata din Peninsula Sinai ?
Nu stiu unde isi avea cuibul inainte sa plece in Africa.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting