• b6.jpg
  • b12.jpg
  • b11.jpg
  • b4.jpg
  • b10.jpg
  • b7.jpg
  • b3.jpg
  • b13.jpg
  • b9.jpg
  • b5.jpg
  • b8.jpg
Home > Blog migrație > Adulţi de acvilă ţipătoare mică au început și ei migraţia de toamnă

Adulţi de acvilă ţipătoare mică au început și ei migraţia de toamnă

AddThis Social Bookmark Button

După ce am aflat cu ajutorul transmițătoarelor satelitare că trei exemplare tinere de acvilă ţipătoare mică, în vârstă de un an, au pornit în migraţia de toamnă la începutul lunii septembrie, a sosit timpul ca şi adulţii să le urmeze. Narcis, masculul al cărui drum către casă l-am urmărit în primăvara acestui an, a pornit către sud în data de 14 septembrie. Darázs, cel de-al doilea mascul adult, şi-a luat zborul către îndepărtata Africa în aceeaşi zi. Cele două păsări au zburat o bună bucată din drumul lor către sud, ajungând pe data de 25.09 în sudul Turciei, în apropierea graniței cu Siria. Ele au reușit să treacă din nou cu bine de zona centralelor eoliene amplasate în Pasul Belen, dar mai au de trecut multe obstacole până vor ajunge în cartierele de iernat din sudul Africii. Bunget, o altă acvilă matură urmărită cu ajutorul unui transmiţător satelitar, a pornit în migrația de toamnă pe 16 septembrie, de lângă localitatea Dejani. Bunget a fost ultima dintre păsările monitorizate care a plecat în migraţie, aflându-se în prezent undeva pe teritoriul Bulgariei.

Doi dintre cei trei tineri (imaturi) care au pornit în migraţie la începutul lunii septembrie au ajuns deja în Africa, reuşind să scape de capcana Peninsulei Sinai, unde multe exemplare de acvile (în special cele tinere, neexperimentate) eşuează. Gură de Aur, puiul pe care s-a montat transmiţător satelitar în anul 2011 în Piemontul Făgăraş, a trecut peste Canalul Suez în data de 15 septembrie, în prezent aflându-se în sudul Sudanului. La scurtă distanţă de el a traversat poarta către continentul african şi Darázska cel de-al doilea pui de acvilă, dotat cu transmiţător satelitar în Podişul Hârtibaciului din centrul Transilvaniei. Acum însă Darázska se află în fruntea plutonului, reușind să-l devanseze pe Gură de Aur și să ajungă deja în Sudanul de Sud, la mică distanță de granița cu Etiopia. Este prima data când avem două păsări imature, în vârstă de un an care ajung a doua oară în Africa. Dacă ele vor supravieţui încă o dată acestui primejdios drum al migraţiei către Africa, vom avea şansa de-a obţine informaţii referitoare la ce se întâmplă în cel de-al doilea an de viaţă cu puii de acvilă ţipătoare mică din România.

Erika, cea de-a treia pasăre tânără, se află pe teritoriul Israelului și se apropie și ea de trecerea peste canalul Suez către Africa. Să sperăm că drumul lung din vestul Rusiei nu a epuizat-o și mai are încă resurse să depășească și acest mare obstacol spre zonele de iernare din sudul Africii.

Pentru mai multe detalii despre traseul acvilelor cu transmițător puteți afla dacă accesați butonul ”Hartă on-line”.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting