• b10.jpg
  • b3.jpg
  • b4.jpg
  • b6.jpg
  • b9.jpg
  • b13.jpg
  • b12.jpg
  • b5.jpg
  • b8.jpg
  • b7.jpg
  • b11.jpg
Home > Főoldal > Hírek > Latest > Egy év az erdélyi békászó sasok életéből

Egy év az erdélyi békászó sasok életéből

AddThis Social Bookmark Button

2juv_2012
2juv_2012 2juv_2012
Miközben az ősz lejár, a békászó sasok folytatják vonulásukat Közép- és Dél-Afrikába. Nézzük csak milyen események történtek a békászó sas védelmi Life projektben:

Az Európai Unió támogatásával a Szebeni Környezetvédelmi Hivatal, a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Román Madártani Egyesület által életbe léptetett projekt célja a faj állományának a fenntartása/megőrzése azáltal, hogy megfelelő körülményeket biztosítanak a faj számára az összes, erdélyi különleges madárvédelmi területen (SPA). A Milvus Csoport tevékenységei a Küküllő- és Nyárádmentét, illetve a Hortobágy-dombság védett területeket érintik.

 

 

cuib artificial
cuib artificial cuib artificial
A világszinten egyre veszélyeztetettebbé váló fajnak a Kárpát-medence erdélyi területei képezik a legfontosabb élőhelyét. Ezen a területen 2000-2300 pár él, amely több mint 22%-át képezi az Európai Unió békászó sas populációnak, illetve 10%-át a világállományának. Minden kora tavasszal visszaérkező sasok, megkezdik életük egyik legsérülékenyebb időszakát, a költési periódust. A párok 25-˛60% közötti sikerrel költik ki fiókákat. A költési időszakban a sasokat nagyon sok zavarás éri az erdészeti munkálatok miatt, a rohamosan terjeszkedő mezőgazdaság és a területen élő más ragadozó madárfajok kompetíciós viselkedése miatt.

Tevékenységeink, a projekt során, főként a megfelelő költési körülmények biztosítását célozza meg. Az öreg erdők nélkülözhetetlenek a békászó sas fészkeléséhez, illetve szükséges, hogy a közelben gyepek is legyenek a táplálékszerzéséhez. Mindez a Kárpátok lábainál levő védett területeken megtalálható, ahol az öreg erdők a mezőgazdasági területekkel találkoznak.

A feladatunk az volt, hogy minél több ragadozómadár fészket térképezzünk fel. Ezt a tevékenységet téli időszakban végeztük, amikor nem zavarjuk a fészken ülő madarakat, illetve hiányzik a fák lombozata, ezáltal könnyebb megtalálni őket.

Miután tavasszal visszaérkeznek a madarak, visszamegyünk a területre, hogy megnézzük, mely fészket foglalták el sasok vagy más ragadozómadarak, mint például az egerészölyv (Buteo buteo), héja (Accipiter gentilis), darázsölyv (Pernis apivorus), illetve holló (Corvus corax). Ezt a tevékenységet minden tavasszal meg kell ismételnünk, mivel a madarak hajlamosak évről évre váltani a fészküket vagy tavasszal újat építeni maguknak.

2010 óta több mint 700 ragadozómadár fészket találtunk a két SPA-ban, ezek közül több mint 50-et foglal békászó sas. Idén télen 290 ragadozó fészket találtunk, a tavasz érkezésével ezek közül 16-ban találtunk békászó sast. Amikor a fészket nem tudjuk megtalálni egy alternatív módszert használunk: a sas párok direkt megfigyelése. Legtöbbször 5-6 órát figyeljük naponta, amint a sasok zsákmányra vadásznak vagy fészekanyagot gyűjtenek.

il5
il5 il5
Sajnos, a sasokra negatív hatással vannak az emberi tevékenységek – pl. fészkes fák kivágása – mellett olyan természetese hatások, mint a kedvezőtlen időjárási körülmények. Az ilyen esetben két lehetőségünk van: legtöbbször vaspántokból készült, ágakkal megtöltött műfészkeket rakunk ki. Idén 18 műfészket helyeztünk ki. A könnyebb megoldás, hogy amennyiben lehetséges, megerősítjük a fészkeket. Idén 20 fészket javítottunk olyan anyagokból, amelyet természetes fészkekben lehet találni.

A törvénytelen illetve törvényes fakivágások ellen 17 védőzónát alakítottunk ki idén, annak érdekében, hogy kijelöljük azokat a kifejezetten érzékeny területeket ahol a békászó sasok költenek. Sajnos a favágók figyelmen kívül hagyják a védőzónát, így a jövőben sokkal szigorúbb intézkedésekre lesz szükség.

 

resize-of-dsc_4...
resize-of-dsc_4401-300x198 resize-of-dsc_4401-300x198
A következő évre készülve, 19 békászó sasra helyeztünk fel színes gyűrűt, ezáltal könnyebben felismerhetők repülés közben, így könnyebben lehet őket követni vonulásuk során és a fészkelési időszakban.

Addig is reméljük, hogy madaraink sikeresen megérkeznek Afrikába és biztonságban töltik majd ott a telet!

 

 

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting