• b7.jpg
  • b6.jpg
  • b5.jpg
  • b9.jpg
  • b11.jpg
  • b12.jpg
  • b8.jpg
  • b13.jpg
  • b4.jpg
  • b10.jpg
  • b3.jpg
Home > A sasról

A békászó sasról

AddThis Social Bookmark Button

A faj neve: Aquila pomarina*, Linnaeus 1766

Népi elnevezése: Békászó sas

Védettségi helyzete: Sebezhető

A faj ökológiája:

A faj medence-övezeti erdőkben, ártéri erdőkben, domb-, és hegyvidéki területek erdeiben fészkel. Nagyméretű fészket épít ágakból, öreg fákon (von Dobay 1934, Gentz 1965, 1967, Haraszthy et al. 1996, Hoffmann 1938, Meyburg 1970, 1973, 1994, Wendland 1932 1951, 1958). Kivételes esetekben a fészkeket sziklákra vagy közvetlenül a földre építik (Pcola 1991, Reistetter 1991). A fészkek helyének a kiválasztásában fontos tényező a nyílt táplálkozó területek jelenléte a közelben. A faj legelőkön, megművelt területeken és nedves pázsitokon táplálkozik. Nyílt mezőkön és megművelt területeken vadászik (Meyburg et al. 2004). Nagyon fontos a faj számára a változatos, nyílt területű élőhely, viszont a magas növényekkel beültetett területek, mint a kukorica vagy napraforgó, meggátolják a zsákmány elejtését (Scheller et. al. 2001). Télen (Afrikában) különböző élőhelyeket foglalnak el nyílt mezőkön, cserjésekben és nedves területeken: (Brooke et al. 1972, Meyburg et al. 1995).

p1320037
p1320037 p1320037
p1320038
p1320038 p1320038
habitat types1
habitat types1 habitat types1
p1320039
p1320039 p1320039
habitat types2
habitat types2 habitat types2
p1320042
p1320042 p1320042
p1320043
p1320043 p1320043
p1320044
p1320044 p1320044
p1320045
p1320045 p1320045
p1320046
p1320046 p1320046
p1320047
p1320047 p1320047
p1320070
p1320070 p1320070
p1320071
p1320071 p1320071
resize of p1320...
resize of p1320037 resize of p1320037

Étrendjét kisemlősök (Apodemus, Microtus, Cricetus, Citellus), kétéltűek (Rana), madarak (Alauda, Emberiza, Coturnix), hüllők (Lacerta, Natrix) és rovarok (szöcskék) képezik. A Kárpát Ökorégióban a kedvenc tápláléka a mezei pocok (Microtus arvalis). Telelő területein az étrendje látszólag piroscsőrű szövőmadarakból (Quelea quelea), termeszekből, kis emlősökből és békákból áll. (Haraszthy et al. 1996, Scheller & Meyburg 1996, Vlachos & Papageorgiou 1996).

A fészkelés áprilistól szeptember elejéig tart, jelentős évi változásokkal. Általában 2 tojást rak le, sokszor csak egyet és nagyon ritkán hármat, május elején (Kalaber, L. 1974, Meyburg 1970, 1994). Az inkubáció 38-45 nap és gyakran jelentkezik a kainizmus jelensége, a nagyobbik fióka megöli a testvérét a tojásból való kikeléstől számított 14 napon belül (Meyburg 1970, 1974). A fióka testét 50-57 naposan tollak kezdik borítani, és a szexuális érettséget 3-4 évesen éri el. A szaporodási arány igen alacsony (0.5-0.8 fióka / szaporodási kísérlet) és évről évre változik (Meyburg 1970, 1973, 1994, Neubauer 1991, Rodziewiez 1996, Svehlik & Meyburg 1979). A fajra jellemző sikertelen szaporodás szintje viszonylag magas, az Erdély (Románia) központi részében folytatott kutatások szerint, a szaporodási arány 0,6 fióka/szaporodási kísérlet és 0,25 fióka páronként (Zeitz & Daroczi 2001).

A békászó sas vándor faj, a madár általában szeptemberben indul a telelő területekre, a Boszporusz partján vonul végig, átkel Törökországon, Szírián, Libanonon, Izraelen, Egyiptomon, Szudánon, Ugandán és Tanzánián, hogy a telet Közép-és Dél Afrikában töltse: Zair déli részén, Namibia északi részén, valamint Zambia, Zimbabwe, Mozambik, Dél-Angola, Botswana, Dél-Afrika északi részein (Meyburg et al., 1995, Danko et al., 1996, Christensen és Sorensen 1989). A felnőtt példányok elég korán elhagyják fiókáikat (Domahidi Z., Zeitz R., and Daroczi J. Sz., 2003). Nagyon kevés adat van a még növekedésben lévő és fiatal egyedek ökológiájáról; legtöbbjük valószínűleg Afrikában marad nyárára.

Főbb tömörülési pontok a vándorlás idején (tölcsérnyak területek) magukba foglalják Burgas-t (Bulgária), Boszforuszt, Belen átkelőt (Törökország), Libánt, Izraelt, Szuezt és Borcka/Arhavi-t (Kaukázus, Törökország)

migration
migration migration

harta situri pr...
harta situri proiect life atm harta situri proiect life atm

A faj eloszlása Európa és Románia területén és a populáció alakulása: a fészkelőhelyek általában Európára korlátozódnak (Közép- , Kelet-és Dél - Kelet-Európa), de a faj Anatóliában, Kaukázusban és Irán keleti részében is fészkel. Európában fészkelő fajként jelenik meg Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbia és Montenegróban, Albániában, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Törökországban, Moldova Köztársaságban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Oroszországban. A faj nagy hanyatlást szenvedett sok országban, különösen Európa nyugati és déli részén (Meyburg et al. 2004). Most a faj nagyon ritka vagy kihalt sok országban, mint Ausztria, Csehország, Németország, Szerbia és Görögország nagy része (Meyburg 1994). A globális populáció mérete ismeretlen, de a becslések szerint hozzávetőlegesen 20,000 pár létezik (Meyburg 1996). Európában 13,000-16,000-ra becsülik a párok számát (Génsbøl & Thiede 2004). A tölcsérnyak területeken végzett számolások azt mutatják, hogy ezek a számadatok alábecsülik a jelenlegi populációt (Shirihai H, and Christie, O.A. 1992). A békászó sast hanyatlásban levő fajnak tekintik egész elterjedési területén. Az elterjedési terület szélén levő populációt tekintik a legsebezhetőbbnek.

distribution1
distribution1 distribution1

A Kárpátok biztosítják a faj számára az egyik legfontosabb fészkelő területet. A legújabb kutatások eredménye a békászó sas populációt Romániában 2000-2300 párra becsüli, amely a faj Európai Uniós populációjának 22%-a, és a világszerte létező populáció 10%-a. A legtöbb békászó sas pár Erdélyben található (7. Régió Központ), Románia nyugati részén és a Kárpátok keleti lejtőin. Románia keleti, dél-keleti és déli részén is létezik egy kis populáció (lásd az elterjedési térképet).

 

 

 

 

 

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting