• b9.jpg
 • b11.jpg
 • b10.jpg
 • b4.jpg
 • b13.jpg
 • b5.jpg
 • b8.jpg
 • b7.jpg
 • b6.jpg
 • b3.jpg
 • b12.jpg
Home > Acasă > Comunicate > Comunicate > 22 MAI - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII

22 MAI - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII

AddThis Social Bookmark Button

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu celebrează pe 22 MAI - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII

Organizaţia Naţiunilor Unite prin Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a proclamat data de 22 mai ca Ziua Internaţională pentru Diversitatea Biologică, cu scopul de a facilita înţelegerea complexităţii diversităţii biologice precum şi de a conştientiza publicul larg despre problemele majore cu care se confruntă astăzi natura şi necesitatea soluţionării favorabile a acestora.

Anul 2010 a fost declarat de aceeaşi organizaţie Anul Internaţional al Biodiversităţii.

 

Anul Internaţional al Biodiversităţii este celebrat sub motto-ul “Biodiversitate, dezvoltare şi reducerea sărăciei”. Lumea întreagă trebuie să recunoască legătura strânsă dintre capitalul natural şi obiectivele de dezvoltare ale omenirii. Cu această ocazie Naţiunile Unite transmit lumii 4 MESAJE importante:

 1. Omul are parte de toată bogăţia naturii şi are puterea să o protejeze sau să o distrugă

 2. Biodiversitatea este esenţială existenţei noastre - ne furnizează bunuri şi servicii (hrană, aer curat, apă potabilă, carburanţi)

 3. Activităţile umane nesăbuite distrug ireversibil natura – dar putem să prevenim dezastrele

 4. Anul 2010 este an de reflexie asupra puterii noastre de a acţiona pentru protecţia naturii – acum este momentul să acţionăm.

   

România răspunde acestei provocări lansate de Organizaţia Naţiunilor Unite prin elaborarea Strategiei Naţionale şi a Planul de Acţiune pentru Conservarea Diversităţii Biologice. (http://www.mmediu.ro/legislatie/proiecte_acte/31.03.2010_NBSAP.doc).

0in;">În contextul celebrării Anului Internaţional al Biodiversităţii Agenţia Regional ă de Protecţia Mediului Sibiu a lansat la începutul acestui an, alături de partenerii Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română, proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” finanţat prin componenta Natură şi Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene.

Proiectul are ca principal obiectiv crearea condiţiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populaţia de acvila ţipătoare mică la nivelul Uniunii Europene. Acvila ţipătoare mică este o pasăre răpitoare a cărei zonă de cuibărire este restrânsă în principal în partea centrală, estică şi de sud-est a Europei. Specia este considerată a fi “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire, fiind estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă speciei una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global.

Cele mai multe perechi cuibăritoare de acvilă ţipătoare mică se găsesc în Transilvania (Regiunea 7 Centru), în vestul României şi pe pantele estice ale Carpaţilor. Proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” se va desfăşura în 12 situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor, dintre care cele mai importante sunt siturile: Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, Podişul Hârtibaciului şi Piemontul Făgăraşului.

Partenerii proiectului „Conservarea acvilei ţipătoare mici în Romănia” îşi propun să celebreze Ziua Internaţională a Biodiversităţii, prin organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni diverse.

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a lansat un concurs de fotografie desene şi colaje pe teme de biodiversitate cu tema „Fii creativ! Fii verde!”. Acest concurs are ca scop sensibilizarea tinerilor cu privire la situaţia existentă în domeniul conservării biodiversităţii şi nevoia de protecţie a speciilor în contextul dezvoltării durabile. (http://www.arpm7c.ro/)

Ziua Internaţională a Biodiversităţii îi va găsi pe reprezentanţii Asociaţiei „Grupul Milvus” şi cei ai Societăţii Ornitologice Române pe teren, pentru monitorizarea acvilei ţipătoare mici. O primă realizare majoră a proiectului constă în montarea unor transmiţătoare prin satelit pe două exemplare de acvilă ţipătoare mică. Prin intermediul acestor echipamente va fi posibilă urmărirea mişcării acvilelor timp de minim un an, astfel încât se vor obţine informaţii importante despre aria lor de mişcare şi utilizarea habitatului. Totodată, începând din toamna acestui an, cu ajutorul transmiţătoarelor se vor putea colecta date importante şi despre rutele de migraţie folosite, precum şi despre zonele de iernare.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi pe adresele de e-mail:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

sau ne puteţi vizita pe paginile de internet:

www.arpm7c.ro

www.sor.ro

www.milvus.ro

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla Templates by Joomla Hosting