• b12.jpg
  • b5.jpg
  • b10.jpg
  • b11.jpg
  • b6.jpg
  • b7.jpg
  • b3.jpg
  • b4.jpg
  • b13.jpg
  • b9.jpg
  • b8.jpg
Home > Acasă > Comunicate > Comunicate > Conservarea acvilei ţipătoare mici în România

Conservarea acvilei ţipătoare mici în România

AddThis Social Bookmark Button

Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii t;/span>Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română, au demarat la începutul acestui an proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” finanţat prin componenta Natură şi Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene. Proiectul se va derula pe parcursul a patru ani, în perioada 2010-2013.

Proiectul are ca principal obiectiv crearea condiţiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populaţia de acvila ţipătoare mică la nivelul Uniunii Europene. Semnificaţia proiectului creşte dat fiind faptul că România a fost avertizată de către Comisia Europeană cu aplicarea unor sancţiuni extrem de costisitoare, pentru nerespectarea angajamentelor în domeniul protecţiei păsărilor.

Acvila ţipătoare mică este o pasăre răpitoare a cărei zonă de cuibărire este restrânsă în principal în partea centrală, estică şi de sud-est a Europei. Specia este considerată a fi “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire, fiind estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă speciei una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global.

Cele mai multe perechi cuibăritoare de acvilă ţipătoare mică se găsesc în Transilvania (Regiunea 7 Centru), în vestul României şi pe pantele estice ale Carpaţilor. O populaţie mică există, de asemenea, în estul, sud-estul şi sudul României. Proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” se va desfăşura în 12 situri Natura 2000, dintre care cele mai importante sunt siturile: Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, Podişul Hârtibaciului şi Piemontul Făgăraşului.

Principalele activităţi în cadrul proiectului „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” vor consta în muncă de teren pentru culegerea datelor despre specie, organizarea de întâlniri de informare şi discuţii cu factorii interesaţi din zonele de acţiune ale proiectului, stabilizarea cuiburilor afectate şi aşezarea de platforme pentru cuiburi în zone sigure, realizarea unor lucrări demonstrative pentru un management al paşunilor adecvat speciei, pregătirea măsurilor speciale de conservare în baza cărora vor fi aplicate plăţi compensatorii, izolarea liniilor de înaltă tensiune în zonele cheie pentru evitarea electrocutării păsărilor, activităţi de educaţie în şcoli, etc.

LIFE este instrumentul financiar care susţine proiectele Statelor Membre pentru mediu şi conservarea naturii. Încă din 1992, instrumentul LIFE a cofinanţat aproximativ 2750 proiecte, contribuind astfel cu 1,35 miliarde € la protecţia mediului.

LIFE+, noul instrument financiar pentru mediu, a intrat în vigoare o dată cu publicarea Regulamentului LIFE+ în anul 2007. Cu un buget de 2.143 miliarde € (pentru perioada 2007 - 2013), LIFE+ se axează pe susţinere pentru dezvoltarea şi implementarea politicii şi legislaţiei comunitare de mediu.

Ministerul Mediului şi Pădurilor este Autoritatea Naţională Competentă pentru gestionarea instrumentului LIFE+ (www.mmediu.ro).

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de e-mail proca.life@arpm7c.ro, la telefonul 0269.243.050 sau mobil 0735.514.580.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting