• b7.jpg
  • b6.jpg
  • b4.jpg
  • b8.jpg
  • b10.jpg
  • b9.jpg
  • b12.jpg
  • b13.jpg
  • b11.jpg
  • b5.jpg
  • b3.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > 6 transmiţătoare prin satelit montate pe acvile

6 transmiţătoare prin satelit montate pe acvile

AddThis Social Bookmark Button

Eagle with the ...
Eagle with the transmitter Eagle with the transmitter
La data de 22.07.2010 a fost finalizată acţiunea de montare a şase transmiţătoare satelitare, care vor ajuta la urmărirea mişcării acvilelor ţipătoare mici timp de minim un an. Cu ajutorul acestor dispozitive se vor obţine informaţii importante despre aria de mişcare a păsărilor şi utilizarea habitatului specific speciei. Totodată, începând din toamna acestui an, cu ajutorul transmiţătoarelor se vor putea colecta date importante şi despre rutele de migraţie folosite, precum şi despre zonele de iernare. Începând cu perioada de migraţie din luna septembrie, mişcarea păsărilor va putea fi urmărită pe site-ul www.pomarina.ro.

Eagle with the ...
Eagle with the transmitter 2 Eagle with the transmitter 2
Din cele şase transmiţătoare, trei au fost montate pe păsări adulte iar celelalte trei pe pui. Păsările pe care au fost montate transmiţătoarele au fost capturate în aria specială de protecţie avifaunistică Podişul Hârtibaciului. Acţiunea de montare a transmiţătoarelor satelitare nu a fost una uşoara. Cei care au participat au stat în pădure ore întregi, în căldură sau ploaie, între ţânţari, 14 zile consecutive (numai în a doua jumătate a lunii iulie), de dimineaţa până seara (inclusiv in zilele de weekend), aşteptând să intre acvila în plasă.

 

Mounting the tr...
Mounting the transmitter Mounting the transmitter

Acţiunea a constat în munca de teren a membrilor Asociaţiei Grupul Milvus pentru identificarea cuiburilor cu pui, montarea plasei speciale pentru prins păsări şi a păsării folosite ca momeală (o bufniţă de mucava), prinderea efectivă a păsării şi montarea transmiţătorului, inelarea păsărilor cu inele ornitologice şi colore (cu coduri de numere) şi vopsirea pe o mică porţiune a aripii, colectarea datelor despre starea de sănătate a păsării şi în final eliberarea ei.

 

LSE wing patter...
LSE wing pattern LSE wing pattern

Cei care au meritul reuşitei acestei acţiunii sunt membrii Asociaţiei Grupul Milvus, alături de un specialist în domeniul montării şi urmăririi păsărilor prin satelit, dl. dr. Ferenc Kósa, profesor în cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca. La buna desfăşurare a acestei acţiuni au mai participat atât membrii echipei ARPM Sibiu cât şi voluntarii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Milvus.

Comentarii  

 
0 #1 anarchix 08-04-2011 18:43
Foarte interesant proiectul. Imi puteti spune in detaliu ce fel de transmitatoare satelit ati folosit ?

Multumesc.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting