• b5.jpg
  • b12.jpg
  • b8.jpg
  • b9.jpg
  • b13.jpg
  • b3.jpg
  • b11.jpg
  • b7.jpg
  • b10.jpg
  • b6.jpg
  • b4.jpg
Home > Acasă > Comunicate > Comunicate > Migraţia acvilelor ţipătoare mici a început

Migraţia acvilelor ţipătoare mici a început

AddThis Social Bookmark Button

Toamna e bogată în evenimente nu doar pentru şcolari, ci şi pentru păsările migratoare. La mijlocul lunii septembrie începe migraţia acvilelor ţipătoare mici. Acvila ţipătoare mică este o specie de pasăre răpitoare care cuibăreşte în România începând cu luna aprilie şi pleacă spre zone mai calde, cu hrană mai abundentă, la jumătatea lunii septembrie.

De anul acesta migraţia acestor maiestuoase păsări poate fi urmărită pe internet, graţie proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română.

În perioada mai-iunie 2010, membrii Asociaţiei Grupul Milvus au montat şase transmiţătoare satelitare, care vor ajuta la urmărirea mişcării acvilelor ţipătoare mici timp de minim un an. Cu ajutorul acestor dispozitive se vor obţine informaţii importante despre aria de mişcare a păsărilor, zonele în care se hrănesc şi cele unde cuibăresc.Totodată, începând din toamna acestui an, cu ajutorul transmiţătoarelor se vor putea colecta date importante şi despre rutele de migraţie folosite, precum şi despre zonele de iernare. Începând cu perioada de migraţie din luna septembrie, mişcarea păsărilor poate fi urmărită pe site-ul http://pomarina.ro/pomarina.html.

Din cele şase transmiţătoare, trei au fost montate pe păsări adulte iar celelalte trei pe pui: Arthur (mascul), Adel (juvenil femelă, fiica lui Arthur), Benjamin (mascul), Beni (juvenil mascul, fiul lui Benjamin), Jakab (juvenil mascul), Cingar (mascul). Cei care au migrat primii anul acesta au fost juvenilii Adel si Beni, urmaţi la scurta vreme de cei trei adulţi. Singurul care încă nu a părăsit cuibul părintesc este juvenilul Jakab. Adel, cea mai grăbită dintre juvenili, a ajuns deja în Asia Mică, pe teritoriul Siriei, trecând prin Bulgaria şi Turcia. În ritmul acesta, dacă zborul va decurge fără incidente, deplasându-se cu o viteză medie de 45 km/oră, păsările se vor reîntâlni în zona de iernare din sud-estul Africii, în aproximativ două saptămâni.

Cel mai mare pericol în timpul migraţiei păsărilor îl reprezintă împuşcare lor în „zona morţii”, cum este denumită de ornitologi zona Asiei Mici. În trecut doi pui de acvilă ţipătoare mică echipaţi cu transmiţătoare satelitare au fost împuşcaţi pe teritoriul Libanului.

Păsările pe care au fost montate transmiţătoarele satelitare au fost capturate în situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului, în jurul localităţii Agnita. Acţiunea de montare a transmiţătoarelor satelitare nu a fost una uşoara. Cei care au participat au stat în pădure ore întregi, în căldură sau ploaie, între ţânţari, 14 zile consecutive (numai în a doua jumătate a lunii iunie), de dimineaţa până seara (inclusiv in zilele de weekend), aşteptând să intre acvila în plasă. Datorită efortului lor, acum se pot obţine date importante despre comportamentul păsărilor, iar astfel de acţiuni reprezintă evenimente importante în lumea celor care studiază păsările din România.

 

Pentru mai multe detalii despre migraţia acvilelor ţipătoare mici puteţi obţine de pe site-ul www.pomarina.ro sau îl puteţi contacta pe ofiterul de comunicare al proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la telefon 0735.514.580.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla Templates by Joomla Hosting