• b9.jpg
  • b3.jpg
  • b8.jpg
  • b10.jpg
  • b7.jpg
  • b13.jpg
  • b5.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b12.jpg
  • b6.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > Acvila ţipătoare mică – victima activităţilor umane

Acvila ţipătoare mică – victima activităţilor umane

AddThis Social Bookmark Button

Tot mai multe păsări mor din cauza activităţilor umane. Nici acvila ţipătoare mică nu scapă de efectele nefaste ale agriculturii intensive, vânătorii iresponsabile, tăierilor masive de pădure, a centralelor eoliene montate pe rutele de migraţie ale păsărilor, etc. Aceste activităţi afectează păsările atât în perioada de cuibărit cât şi în migraţia lor către Africa.

Pericole în timpul migraţiei

La mijlocul lunii septembrie acvilele ţipătoare mici au plecat în migraţie spre zone mai calde, cu hrană mai abundentă. Cea mai grăbită dintre păsări a fost Adel, una dintre cele şase acvile ţipătoare mici pe care membrii Asociaţiei Grupul Milvus au montat emiţătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

 

Deşi pasărea a reuşit să treacă cu bine de „zona morţii”, cum este numită de ornitologi ruta de migraţie care trece peste teritoriul Libanului şi Siriei, unde au fost împuşcate în trecut mai multe păsări răpitoare aflate în migraţie, Adel nu a găsit calea de trecere dinspre Asia Mică spre Africa. Ruta pasării a urmat coasta Peninsulei Sinai şi după mai multe încercări nereuşite de identificare a drumului către Africa pasărea s-a îndreptat spre staţia de epurarea apei a oraşului Naama, din Egipt. Pasărea a murit pe data de 15 octombrie 2010, cel mai probabil din cauza consumului repetat de apă reziduală (vezi harta migraţiei pe adresa http://www.pomarina.ro/pomarina.html).

Un alt pericol major pe care acvilele ţipătoare mici îl întâlnesc în migraţia lor dinspre nordul Europei către zonele de iernare din sudul Africii îl constituie amplasarea de centrale eoliene în aşa numitele „gâturi de pâlnie” cum este şi zona Dobrogei. Anual prin Dobrogea în timpul migraţiei trec mii de păsări zilnic, unele dintre ele nereuşind să treacă de palele turbinelor eoliene.

Pericole în perioada de cuibărit

Acestea reprezintă doar câteva dintre ameninţările la care sunt supuse acvilele ţipătoare mici în timpul migraţiei. La acestea se adaugă pericolele care ameninţă păsările în perioadele cât cuibăresc pe teritoriul României. Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de vânarea acestor păsări răpitoare pe considerentul că reprezintă o ameninţare la adresa speciilor de interes cinegetic, în speţă iepurii de câmp şi fazanii. Deşi datele ornitologilor arată că păsările răpitoare nu se hrănesc cu aceste specii de vânat ele continuă să intre în cătarea puştilor vânătorilor.

Tăierea pădurilor bătrâne distruge habitatele de cuibărit ale acvilei ţipătoare mici, abandonarea pajiştilor şi folosirea pesticidelor în agricultură duc la deteriorarea habitatelor de hrănire, neizolarea stâlpilor de medie tensiune duce la electrocutarea păsărilor şi lista problemelor poate continua. Toate acestea sunt cauze ale activităţii umane care pun în pericol acvila ţipătoare mică şi fac ca populaţia acestei păsări să fie considerată ameninţată. La nivel mondial au mai rămas doar aproximativ 20.000 de perechi cuibăritoare, iar România oferă speciei una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global.

Proiectul LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”

La o parte dintre aceste probleme încearcă să răspundă proiectul LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii săi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română.

Soluţiile implementate prin acest proiect vor consta în stabilizarea a cel puţin 100 de cuiburi şi amenajarea a minim 100 de platforme de cuibărit noi, conştientizarea a 4500 de fermieri cu privire la activităţile de management al păşunilor adecvat speciei, minim 75 de cuiburi protejate prin amenajarea unor zone tampon in zonele de pădure, minim 20 de cuiburi protejate prin amenajarea unor bariere de limitare a accesului în aceste zone, minim 10 cuiburi protejate prin devierea traseelor turistice, reducerea cu 50% a problemelor cauzate de vânători şi asociaţii de fonduri de vânătoare, 1500 de stâlpi de înaltă tensiune izolaţi astfel încât să fie evitată electrocutarea păsărilor, 54 de panouri informative ridicate în ariile speciale de protecţie avifaunistică, 1200 de elevi informaţi.

De ce este importantă conservarea acvilei ţipătoare mici?

Deşi termenul de pasăre răpitoare are o conotaţie negativă pentru marele public, acvila ţipătoare mică este importantă deoarece aduce beneficii omului. Dacă vorbim numai de faptul că pasărea se hrăneşte cu mici rozătoare şi insecte mari, cum ar fi lăcustele, putem spune că acvila ţipătoare mică protejează recoltele omului de efectele negative ale acestor dăunători.

Prezenţa acvilei ţipătoare mici într-o anumită zonă este semn că pesticidele şi îngrăşămintele chimice nu sunt folosite în abundenţă ceea ce recomandă produsele provenite din aceste zone ca fiind sănătoase.

Deşi în ţările vestice păsările rare sunt vânate doar cu aparatul de fotografiat, în România suntem abia la început cu activităţi eco-turistice de tip „birdwatching”. Această activitate poate fi promovată ca o formă de turism în acele zone în care acvila ţipătoare mică cuibăreşte. Şi exemplele posibilelor beneficii aduse de prezenţa acvilei pot continua.

În loc de încheiere

Pe stema României este reprezentată o acvilă, semn că dintotdeauna am admirat măreţia acestei păsări. Pentru a nu ajunge să contemplăm aceste păsări rare doar ca simboluri pe steme, bancnote, efigii, etc. omul poate încerca să-şi adapteze activităţile în aşa fel încât impactul lor asupra acvilelor ţipătoare mici în special şi a naturii în general să fie cât mai redus.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla Templates by Joomla Hosting