• b13.jpg
  • b5.jpg
  • b12.jpg
  • b6.jpg
  • b8.jpg
  • b3.jpg
  • b9.jpg
  • b11.jpg
  • b10.jpg
  • b4.jpg
  • b7.jpg
Home > Acasă > Știri > Latest > Căutarea pe timp de iarnă a cuiburilor de acvilă ţipătoare mică

Căutarea pe timp de iarnă a cuiburilor de acvilă ţipătoare mică

AddThis Social Bookmark Button

dsc_2096
dsc_2096 dsc_2096
Căutarea cuiburilor pe timp de iarnă ajută la îndeplinirea mai multor activităţi în cadrul proiectului LIFE. Dintre acestea cele mai importante sunt: stabilirea zonelor de protecţie pentru prevenirea perturbării păsărilor în perioada de cuibărit, identificarea zonelor unde poate fi prinsă pasărea pentru montarea transmiţătoarelor satelitare, stabilizarea cuiburilor şi montarea de cuiburi artificiale.

În acest scop, în cadrul proiectului, în fiecare an, în perioada septembrie-aprilie vor fi verificate aproximativ 160 de cuiburi în cele 3 situri Natura 2000 principale ale proiectului, pentru a vedea dacă este necesară stabilizarea lor. Prin stabilizarea anuală a 25-30 de cuiburi vor fi îmbunătăţite condiţiile de cuibărire ale speciei.

dsc_2104
dsc_2104 dsc_2104
Pentru asigurarea unor zone de cuibărit propice pentru acvile, în cadrul proiectului vor fi montate cuiburi artificiale în zone cu habitat de hrănire adecvat speciei şi acolo unde activităţile forestiere ar putea afecta cuiburile naturale. Locaţia noilor cuiburi artificiale va fi identificată în fiecare an după încheierea sezonului de cuibărit şi migraţia păsărilor. Până la sfârşitul proiectului vor fi montate aproximativ 100 de cuiburi artificiale în cele 3 situri Natura 2000 principale.

Pentru identificarea cuiburilor de acvilă ţipătoare mică, membrii şi voluntarii Asociaţiei „Grupul Milvus” şi ai Societăţii Ornitologice Române (SOR) au efectuat deplasări regulate în mai multe păduri din ariile de importanţă avifaunistică Podişul Hârtibaciului, Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului şi Piemontul Făgăraş.

dsc_2105
dsc_2105 dsc_2105
Începând cu luna februarie 2010, membrii Grupului Milvus au întreprins ieşiri în teren în peste 40 de păduri din Podişul Hârtibaciului şi Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului. În fiecare pădure în care au fost căutate cuiburi de acvile, s-au parcurs în medie câte 20-45 km. În cei doi ani de proiect au fost efectuate pentru această activitate aproximativ 28 de zile de teren şi au fost identificate peste 250 de cuiburi. La fiecare dintre acţiunile Grupului Milvus au participat între 4 şi 6 membrii şi în total 15 voluntari.

Prima acţiune de căutare de cuiburi a SOR din acest an a avut loc în perioada 7-11 februarie 2011 în Piemontul Făgăraş. La acţiune au participat reprezentanţii SOR şi ai ARPM Sibiu, alături de voluntari. În total, în cadrul acestei acţiuni, au participat 7 persoane.

dsc_2123
dsc_2123 dsc_2123
Pe parcursul perioadei precizate au fost acoperite în total peste 850 ha. Fiecare dintre cele 7 persoane implicate au parcurs pe transectele din pădure peste 40 km în cele 4 zile. În cursul acestei acţiuni au fost identificate 22 cuiburi care vor fi monitorizate pe parcursul perioadei de cuibărit.

Metoda de căutare a cuiburilor a constat în parcurgerea unor păduri, în grupuri de mai multe persoane, care se deplasează în paralel, la distanţe egale unul de celălalt (30-50 m), orientându-se după liziera pădurii sau alte linii de demarcaţie stabilite. Locaţia fiecărui cuib descoperit se marchează cu ajutorul GPS-ului. Este foarte important ca această activitate să aibă loc iarna când, în lipsa frunzelor, cuiburile sunt vizibile şi mai uşor de găsit în pădurile de foioase.

dsc_20061
dsc_20061 dsc_20061
Dintre cuiburile identificate doar câteva vor fi ocupate de către acvile. De aceea, pasul următor este verificarea cuiburilor după sosirea din migraţie a acvilelor. De obicei, cele mai multe cuiburi sunt ocupate de şorecarul comun (Buteo buteo), dar sunt găsite de asemenea cuiburi de uliu porumbar (Accipiter gentilis), viespar (Pernis apivorus), huhurez mare (Strix uralensis), corb (Corvus corax) şi uneori chiar de barză neagră (Ciconia nigra). Toate aceste specii sunt ocrotite de lege, ceea ce atrage după sine necesitatea şi obligaţia ocrotirii cuiburilor lor. În concluzie, putem spune că acest proiect aduce beneficii şi altor specii de păsări.

Comentarii  

 
0 #1 Dana 06-04-2011 22:51
felicitari pentru proiect. ma bucur sa aud ca asemenea actiuni s eintampla si in Romania. Mult succes in continuare
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting