• b6.jpg
  • b7.jpg
  • b10.jpg
  • b8.jpg
  • b3.jpg
  • b11.jpg
  • b4.jpg
  • b5.jpg
  • b12.jpg
  • b13.jpg
  • b9.jpg
Home

LIFE08 NAT/RO/000501-Conservarea acvilei țipătoare mici în România

Unde sunt acvilele tinere ?

Ultima actualizare în Miercuri, 23 Mai 2012 15:48 Scris de Administrator Miercuri, 23 Mai 2012 15:44

AddThis Social Bookmark Button

Așa cum a fost menţionat și în articolele precedente, păsările tinere în primii doi-trei ani de viață, până când ajung la maturitatea sexuală, de regulă nu se întorc în zonele unde s-au născut (http://www.pomarina.ro/RO/blog-migraie/141-nouti-din-migraia-de-primvar). Cu toate acestea, unele dintre păsări nu râmân în cartierele de iernare din sud-estul Africii ci pornesc primăvara spre nord, fără să ajungă însă în mod obligatoriu în zonele unde s-au născut.

 

Câștigătorii concursului de scenarii de benzi desenate

Ultima actualizare în Miercuri, 23 Mai 2012 09:08 Scris de Administrator Miercuri, 23 Mai 2012 08:51

AddThis Social Bookmark Button

img_6068
img_6068 img_6068
Anul trecut în cadrul proiectului nostru a fost demarat un serial de benzi desenate, cu scop educativ, postat pe site-ul proiectului. De-a lungul celor cinci episoade de până acum au putut fi urmărite lunar aventurile celor două personaje principale, acvilele Generalu’ și Piciu’, în timpul migrației de toamnă către Africa, în perioada de iernare pe teritoriul Africii și pe drumul de întoarcere către casă în migrația de primăvară. Urmează să ilustrăm perioada în care acvilele țipătoare mici se vor afla pe teritoriul țării noastre, între lunile aprilie și septembrie. Scopul acestui serial de benzi desenate este de a ilustra viața acvilelor țipătoare mici într-o manieră mai puțin academică și mult mai accesibilă publicului larg, în special copiilor și tinerilor.

 

Activități de pionierat pentru conservarea acvilei țipătoare mici

Ultima actualizare în Vineri, 11 Mai 2012 07:32 Scris de Administrator Vineri, 11 Mai 2012 07:08

AddThis Social Bookmark Button

Izolarea stâlpilor de medie tensiune pentru protejarea păsărilor în centrul Transilvaniei

În cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” s-a început în anul 2011 implementarea unor noi activități concrete de conservare a speciei, printre care şi izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări.

Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor din Europa. La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania.

Anterior activității de izolare a stâlpilor a fost realizată o amplă acțiune de identificare a stâlpilor problemă. Activitatea de verificare a stâlpilor de medie tensiune şi identificarea acelora ce cauzează moartea prin electrocutare a speciilor de păsări, inclusiv acvila ţipătoare mică, este importantă pentru a asigura implementarea uneia dintre activitățile concrete de conservare din cadrul proiectului, și anume izolarea stâlpilor.

În cei doi ani de proiect, echipa proiectului a efectuat mai multe ieșiri în teren pentru verificarea rețelor de medie tensiune. În cele trei situri principale ale proiectului, situate în centrul Transilvaniei, în județele Sibiu, Brașov, Mureș şi Harghita, membrii celor trei parteneri de proiect, alături de un număr de aproximativ 50 de voluntari au verificat 4835 de stâlpi, însumând 273 kilometri de linii electrice.

pasari electroc...
pasari electrocutate pasari electrocutate
Din studiu a reieşit, că cele mai afectate specii de păsări răpitoare sunt: şorecarul comun, vânturelul roşu, huhurezul mic, huhurezul mare, ciuful de pădure şi cucuveaua. Alte specii de păsări care cad victime electrocutării pe stâlpii de medie tensiune sunt: barza albă, coţofana, cioara grivă, gaiţa, corbul etc. La data verificării liniilor au fost identificate 554 de păsări electrocutate, victime ale stâlpilor ucigași. (vezi foto 1).

Foto 1. Cadavre de păsări adunate de echipa de proiect după munca de teren

 

În luna Mai sărbătorim 20 de ani de Program LIFE!

Ultima actualizare în Miercuri, 09 Mai 2012 07:48 Scris de Administrator Miercuri, 09 Mai 2012 07:40

AddThis Social Bookmark Button

Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existență pe data de 21 Mai 2012. Regulamentul LIFE a intrat în vigoare pe 21 Mai 1992, acesta reprezentând suportul legal pentru lansarea Programului LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Pentru a marca această ocazie de bun augur, mai mult de 300 de evenimente de celebrare a 20 de ani de Program LIFE vor avea loc pe durata lunii mai. Evenimentele vor fi organizate de către proiectele LIFE prezente sau încheiate. Evenimentele de diseminare (inovativă și distractivă) variază de la ”Tabere LIFE de Paște pentru Copii” în Spania, un ”Târg Regional de Flori” în Grecia, un ”Concert de broaște sub clar de lună” în Germania, până la ieșiri în teren cu copii pentru observarea păsărilor în diverse arii speciale pentru protecție avifaunistică din România.

 

Concurs de scenarii de benzi desenate

Ultima actualizare în Marţi, 17 Aprilie 2012 14:55 Scris de Administrator Marţi, 17 Aprilie 2012 00:00

AddThis Social Bookmark Button

În luna mai vom sărbători 20 de ani de la înfiinţarea programului LIFE al Uniunii Europene, program care face posibil proiectul “Conservarea acvilei țipătoare mici în România” şi alte proiecte importante pentru protecţia naturii. LIFE este instrumentul de finanţare al Comsiei Europene creat special pentru a susține proiecte de conservarea naturii şi protecţia mediului în statele membre UE. Pentru că viitorul Europei aparţine tinerilor şi vrem ca ei să continue eforturile de conservare a naturii începute prin programul LIFE, lansăm cu această ocazie:

 

Concursul de scenarii de benzi desenate adresat elevilor

 

Îți plac benzile desenate? Iubești natura și păsările sălbatice?

Dăcă răspunzi afirmativ la cele două întrebări de mai sus atunci ești pregătit să participi la concursul de scenarii de benzi desenate ai căror eroi principali sunt două acvile ţipătoare mici, Piciu’ și Generalu’. Pe site-ul www.pomarina.ro poți urmări în fiecare lună un serial de benzi desenate care ilustrează în mod comic, dar educativ, viaţa acvilelor. Acum e rândul tău să scrii scenariul unui episod.

 

 

Pagina 8 din 19

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting