• b3.jpg
  • b6.jpg
  • b8.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b5.jpg
  • b9.jpg
  • b7.jpg
  • b10.jpg
  • b12.jpg
  • b13.jpg
Home

LIFE08 NAT/RO/000501-Conservarea acvilei țipătoare mici în România

Au sosit 4 dintre cele 5 acvile adulte monitorizate cu ajutorul transmițătoarelor satelitare

Ultima actualizare în Marţi, 24 Aprilie 2012 08:23 Scris de Administrator Marţi, 24 Aprilie 2012 08:20

AddThis Social Bookmark Button

Patru dintre cele cinci acvile, monitorizate cu ajutorul transmițătoarelor satelitare în cadrul proiectului LIFE, au ajuns cu bine în zonele de cuibărit din cele trei situri Natura 2000 principale ale proiectului.

Primul sosit a fost Narcis, care pe data de 3 aprilie a ajuns în zona de cuibărit din SPA Piemontul Făgăraș. El a fost urmat la aproximativ o săptămână distanță de Benjamin , care la data de 9 aprilie, s-a întors la cuibul său din SPA Podișul Hârtibaciului. Bunget, al treilea sosit, în data de 10 aprilie, cuibărește în SPA Piemontul Făgăraș iar Darázs, ultimul ajuns în țară, pe 11 aprilie, a fost echipat cu transmițător în anul 2011 în SPA Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului.

 

Montarea plăcuţelor de avertizare în zona cuiburilor din Podişul Hârtibaciului

Ultima actualizare în Miercuri, 18 Aprilie 2012 10:01 Scris de Administrator Miercuri, 18 Aprilie 2012 08:25

AddThis Social Bookmark Button

resize of p1070...
resize of p1070325 resize of p1070325
Pe 11 şi 12 aprilie echipa Milvus formată din Robert Zeitz (Bobi) şi István Komáromi (Koma) cărora li s-a alăturat Tibor Sos (Tibi), membru al echipei LIFE din cadrul ARPM Sibiu, au ieşit în teren pentru montarea plăcuţelor de avertizare în zona cuiburilor de acvilă ţipătoare mică identificate anterior. Astfel sunt delimitate aşa numitele zone tampon pentru limitarea deranjului păsărilor în perioada de cuibărit, în special din cauza exploatărilor silvice.

Zonele tampon au un diametru de aproximativ 300 de metri în jurul cuibului şi sunt semnalate prin plăcuţe care avertizează restricţionarea accesului în zonă. În interiorul zonelor tampon mai sunt delimitate suplimentar cercuri de aproximativ 100 de metri în diametru cu scopul de a interzice exploatarea lemnului chiar şi în afara sezonului de cuibărit. Toate aceste măsuri sunt luate deoarece acvila ţipătoare mică este o specie foarte sensibilă la deranjul provocat de activităţile umane în timpul cuibăritului. Unul dintre motivele frecvente pentru nereuşita cuibăritului este deranjul cauzat în special de exploatările forestiere.

 

A fost doborât copacul cu cuibul acvilei țipătoare mici

Ultima actualizare în Miercuri, 18 Aprilie 2012 08:25 Scris de Administrator Miercuri, 18 Aprilie 2012 07:47

AddThis Social Bookmark Button

cuib1
cuib1 cuib1
Din 2011 se pot urmări prin satelit mișcările unei acvile țipătoare mici, masculul adult Jobbágy, cu ajutorul unui transmițător satelitar care a fost montat pe spatele păsării de către ornitologii din Grupul Milvus în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici din România”. Momentan pasărea se află lângă Congo, grăbindu-se să se întoarcă la cuibul ei din Valea Nirajului unde a cuibărit cu succes în anii precedenți, însă Jobbágy va găsi doar un copac tăiat în locul gorunului cu cuib.

 

S-a întors din migrație prima dintre acvilele monitorizate cu ajutorul transmiţătoarelor satelitare

Ultima actualizare în Marţi, 10 Aprilie 2012 12:08 Scris de Administrator Marţi, 10 Aprilie 2012 11:40

AddThis Social Bookmark Button

narcis 1
narcis 1 narcis 1
În data de 3 aprilie 2012 a sosit în zona de cuibărit Narcis, prima acvilă țipătoare mică dintre cele echipate cu transmiţătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, derulat în parteneriat de către Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română. Urmărirea păsărilor cu ajutorul transmiţătoarelor satelitare furnizează informaţii importante pentru experții în studiul și conservarea păsărilor, legate de arealul de cuibărire, folosirea habitatului, ruta de migraţie şi locul de iernare.

 

Centralele eoliene un pericol pentru acvilele aflate în migraţie

Ultima actualizare în Joi, 05 Aprilie 2012 10:52 Scris de Administrator Joi, 05 Aprilie 2012 10:41

AddThis Social Bookmark Button

Un factor negativ pentru acvilele țipătoare mici, nesemnalat în literatura de specialitate, îl reprezintă parcurile eoliene nou construite (2009-2010) în Pasul Belen (Turcia), locul pe unde sute de mii de păsări trec anual în migraţia lor de toamnă și primăvară.

Narcis a reușit, din fericire, să treacă cu bine de această zonă. Suntem îngrijorați însă în ceea ce privește celelalte acvile ce urmează să depășească acest obstacol, nou apărut într-o așa numită zonă ”gât de pâlnie”. Zonele denumite ”gât de pâlnie” reprezintă punctele importante de concentrare a păsărilor migratoare în timpul pasajului. Astfel de zone de concentrare sunt Dobrogea (România), Burgas (Bulgaria), Bosforul, Trecătoarea Belen (Turcia), Libanul, Israel, Suezul şi Borcka/Arhavi (Caucaz, Turcia).

 

Pagina 9 din 19

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting