• b13.jpg
 • b4.jpg
 • b5.jpg
 • b8.jpg
 • b6.jpg
 • b12.jpg
 • b11.jpg
 • b10.jpg
 • b9.jpg
 • b7.jpg
 • b3.jpg
Home

LIFE08 NAT/RO/000501-Conservarea acvilei țipătoare mici în România

Conferința internațională pentru actualizarea Planului European de Acțiune pentru Acvila Țipătoare Mică

Ultima actualizare în Marţi, 24 Septembrie 2013 08:34 Scris de Administrator Marţi, 24 Septembrie 2013 08:31

AddThis Social Bookmark Button

La sfârșitul celor patru ani de activități realizate în sprijinul conservării speciei Acvila Țipătoare Mică, partenerii proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România” (Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română), vor organiza conferința finală, cu scopul de a aduna laolaltă ornitologi din cel puțin 10 țări europene pentru a împărtăși experiența lor cu privire la conservarea speciei. Principalele obiective ale conferinței sunt:

 • actualizarea Planului European de Acțiune pentru specie, elaborat în 1997

 • diseminarea rezultatelor obținute de proiectul LIFE 08 NAT/RO/000501 CAPR

 • schimb de informații legate de măsurile de conservare pentru specie implementate recent în diferite țări

 • întâlnirea cu alte echipe ale proiectelor LIFE Natura focusate pe specii de păsări răpitoare

 

Arlie – numele acvilei pe care s-a montat ultimul transmițător satelitar

Ultima actualizare în Vineri, 16 August 2013 10:34 Scris de Administrator Miercuri, 14 August 2013 10:16

AddThis Social Bookmark Button

dscn1332
dscn1332 dscn1332
Acvila țipătoare mică pe care s-a montat ultimul transmițător satelitar, lângă localitatea Berivoi din SPA Piemontul Făgărașului, a primit un nume ales în urma unui concurs lansat în paralel pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și cea a proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România”. Pentru că sexul păsări nu a fost determinat, am cerut printr-un mesaj online ca utilizatorii să propună un nume care să se potrivească în ambele variante. Propunerea cu cele mai multe aprecieri urma să fie declarată câștigătoare.

 

Montarea ultimului transmițător satelitar`

Ultima actualizare în Luni, 29 Iulie 2013 10:15 Scris de Administrator Luni, 29 Iulie 2013 08:35

AddThis Social Bookmark Button

dscn1305
dscn1305 dscn1305
În decursul celor 4 ani ai proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România” au fost montate 18 transmițătoare satelitare pe păsări capturate în cele trei situri Natura 2000 principale ale proiectului din centrul Transilvaniei. Aceste aparate speciale, dotate cu mici celule solare și tehnologie de ultimă generație, au furnizat specialiștilor date importante despre acvila țipătoare mică, una dintre speciile de păsări răpitoare a cărei populație se află în declin la nivel global.

 

Deranj în jurul cuiburilor de acvilă

Ultima actualizare în Miercuri, 07 August 2013 11:21 Scris de Administrator Vineri, 19 Iulie 2013 08:57

AddThis Social Bookmark Button

copaci verzi do...
copaci verzi doborati copaci verzi doborati

parcela taiere ...
parcela taiere ras parcela taiere ras
Cuibul acvilei Benjamin și al perechii sale, din apropierea satului Alţâna (situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului), era cunoscut specialiștilor de la începutul proiectului. În 2010, pe mascul a fost montat un transmițător satelitar (ocazie cu care a primit și numele de Benjamin), ceea ce a permis monitorizarea lui pe parcursul a mai multor ani. În primăvara anului 2012 a fost desemnată o zonă de protecție de 100 m diametru în jurul cuibului, marcată cu plăcuţe de avertizare pe copaci. Pentru o bună protecţie a fost transmisă poziţia exactă a cuibului şi angajaților de la ocolul silvic privat „Dealul Sibiului” de care aparţine parcela respectivă de pădure. În pofida acestor acţiuni, la sfârșitul verii 2012 membrii echipei Milvus au observat începerea unor exploatări silvice în zonă. Echipa de proiect a reamintit ocolului silvic existența zonei de protecție în jurul cuibului și exploatarea din zonă a fost momentan oprită, ceea ce a permis succesul cuibăritului în 2012, ponta nefiind afectată. Mai târziu, în toamnă, echipa de proiect a observat însă tăierea arborelui în care cuibărise Benjamin. Ocolul silvic avea aceste lucrări prevăzute în amenajament.

 

Erika uimește din nou

Ultima actualizare în Miercuri, 26 Iunie 2013 12:27 Scris de Administrator Miercuri, 26 Iunie 2013 12:25

AddThis Social Bookmark Button

După ce în 2012 Erika a întrecut orice aşteptări ale specialiștilor în ceea ce privește locația nordică unde a ajuns în migrația de primăvară, anul acesta ea uimește din nou. După ce a traversat partea de sud a țării noastre, Erika s-a îndreptat spre Republica Moldova, ajungând pe data de 12 iunie în Ucraina, la nord de Kiev..În migrația de primăvară Erika a urmat calea clasică de migrație a acvilelor țipătoare mici cu o singură mică, dar importantă diferență. Dacă în mod obișnuit acvilele folosesc Bosforul drept cale de trecere dinspre Asia spre Europa, din centrul Turciei Erika a luat-o spre nord-vestul acestei țări, ajungând pe malul Mării Marmara. De aici nu a mai căutat o cale de trecere pe deasupra uscatului, așa cum fac în mod obișnuit suratele ei, ci a trecut direct peste Marea Marmara, zburând deasura suprafeței mari de apă. După ce a trecut acest obstacol a intrat în culoarul de migrație clasic, care traversează Bulgaria și ulterior a ajuns pe teritoriul țării noastre.

 

Pagina 2 din 19

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting