• b7.jpg
  • b8.jpg
  • b3.jpg
  • b12.jpg
  • b6.jpg
  • b13.jpg
  • b11.jpg
  • b4.jpg
  • b9.jpg
  • b5.jpg
  • b10.jpg
Home > Acasă > Știri

Ştiri

Cuiburi ocupate de acvile ţipătoare mici în Piemontul Făgăraşului

Ultima actualizare în Joi, 05 Iulie 2012 06:44 Scris de Administrator Joi, 05 Iulie 2012 06:32

AddThis Social Bookmark Button

foto_sebastian ...
foto_sebastian bugariu - acvila in zbor foto_sebastian bugariu - acvila in zbor
În perioada 11.06.-15.06.2012 echipa SOR responsabilă pentru implementarea acţiunilor în situl ROSPA 0098 Piemontul Făgăraşului, însoţită de Mihai Cîmpean, ofiţer de proiect în cadrul ARPM Sibiu, a efectuat verificarea cuiburilor de răpitoare identificate în acest sit Natura 2000. Aceste cuiburi au fost găsite cu ocazia căutărilor sistematice desfăşurate atât în anii anteriori cât şi în primăvara anului 2012, pe raza localităţilor Lisa, Dejani, Mărgineni, Sâmbăta de Sus, Măliniş, Breaza, Berivoi, Turnu Olteţ, Avrig şi oraşul Victoria.

 

Acțiunile educative continuă

Ultima actualizare în Miercuri, 30 Mai 2012 08:10 Scris de Administrator Miercuri, 30 Mai 2012 07:33

AddThis Social Bookmark Button

img_5818
img_5818 img_5818
Deși activitatea educativă adresată școlilor din siturile cheie ale proiectului și-a atins deja țința (conștientizarea a cel puțin 1200 de elevi din 46 școli) nu ne oprim aici. Până în prezent am derulat sesiuni educative cu 2000 de elevi din peste 50 de școli din siturile cheie și continuăm să organizăm acțiuni educative prin care să implicăm și elevii din școlile aflate pe teritoriul celorlalte 9 situri Natura 2000 cuprinse în proiect.

 

Câștigătorii concursului de scenarii de benzi desenate

Ultima actualizare în Miercuri, 23 Mai 2012 09:08 Scris de Administrator Miercuri, 23 Mai 2012 08:51

AddThis Social Bookmark Button

img_6068
img_6068 img_6068
Anul trecut în cadrul proiectului nostru a fost demarat un serial de benzi desenate, cu scop educativ, postat pe site-ul proiectului. De-a lungul celor cinci episoade de până acum au putut fi urmărite lunar aventurile celor două personaje principale, acvilele Generalu’ și Piciu’, în timpul migrației de toamnă către Africa, în perioada de iernare pe teritoriul Africii și pe drumul de întoarcere către casă în migrația de primăvară. Urmează să ilustrăm perioada în care acvilele țipătoare mici se vor afla pe teritoriul țării noastre, între lunile aprilie și septembrie. Scopul acestui serial de benzi desenate este de a ilustra viața acvilelor țipătoare mici într-o manieră mai puțin academică și mult mai accesibilă publicului larg, în special copiilor și tinerilor.

 

Activități de pionierat pentru conservarea acvilei țipătoare mici

Ultima actualizare în Vineri, 11 Mai 2012 07:32 Scris de Administrator Vineri, 11 Mai 2012 07:08

AddThis Social Bookmark Button

Izolarea stâlpilor de medie tensiune pentru protejarea păsărilor în centrul Transilvaniei

În cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” s-a început în anul 2011 implementarea unor noi activități concrete de conservare a speciei, printre care şi izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări.

Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor din Europa. La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania.

Anterior activității de izolare a stâlpilor a fost realizată o amplă acțiune de identificare a stâlpilor problemă. Activitatea de verificare a stâlpilor de medie tensiune şi identificarea acelora ce cauzează moartea prin electrocutare a speciilor de păsări, inclusiv acvila ţipătoare mică, este importantă pentru a asigura implementarea uneia dintre activitățile concrete de conservare din cadrul proiectului, și anume izolarea stâlpilor.

În cei doi ani de proiect, echipa proiectului a efectuat mai multe ieșiri în teren pentru verificarea rețelor de medie tensiune. În cele trei situri principale ale proiectului, situate în centrul Transilvaniei, în județele Sibiu, Brașov, Mureș şi Harghita, membrii celor trei parteneri de proiect, alături de un număr de aproximativ 50 de voluntari au verificat 4835 de stâlpi, însumând 273 kilometri de linii electrice.

pasari electroc...
pasari electrocutate pasari electrocutate
Din studiu a reieşit, că cele mai afectate specii de păsări răpitoare sunt: şorecarul comun, vânturelul roşu, huhurezul mic, huhurezul mare, ciuful de pădure şi cucuveaua. Alte specii de păsări care cad victime electrocutării pe stâlpii de medie tensiune sunt: barza albă, coţofana, cioara grivă, gaiţa, corbul etc. La data verificării liniilor au fost identificate 554 de păsări electrocutate, victime ale stâlpilor ucigași. (vezi foto 1).

Foto 1. Cadavre de păsări adunate de echipa de proiect după munca de teren

 

În luna Mai sărbătorim 20 de ani de Program LIFE!

Ultima actualizare în Miercuri, 09 Mai 2012 07:48 Scris de Administrator Miercuri, 09 Mai 2012 07:40

AddThis Social Bookmark Button

Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existență pe data de 21 Mai 2012. Regulamentul LIFE a intrat în vigoare pe 21 Mai 1992, acesta reprezentând suportul legal pentru lansarea Programului LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Pentru a marca această ocazie de bun augur, mai mult de 300 de evenimente de celebrare a 20 de ani de Program LIFE vor avea loc pe durata lunii mai. Evenimentele vor fi organizate de către proiectele LIFE prezente sau încheiate. Evenimentele de diseminare (inovativă și distractivă) variază de la ”Tabere LIFE de Paște pentru Copii” în Spania, un ”Târg Regional de Flori” în Grecia, un ”Concert de broaște sub clar de lună” în Germania, până la ieșiri în teren cu copii pentru observarea păsărilor în diverse arii speciale pentru protecție avifaunistică din România.

 

Pagina 3 din 10

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»
Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting